„Предизвикателството“ ще посети Пловдив след седмица

„Предизвикателството“ ще посети Пловдив след седмица

Само след седмица, в дните от 7 до 9 юни 2024г. (петък-неделя), град Пловдив ще бъде домакин на „Предизвикателството“ – един уникален проект с фокус върху творческо развитие на младите хора (между 16-23 годишна възраст), който им дава възможност за творчески дебют под формата на късометражен филм. „Предизвикателството“ е възможност за професионално развитие на младежите и свободен достъп до творческо образование. Самото предизвикателство представлява заснемане на късометражен филм с продължителност 5 минути, което трябва да бъде направено за 24 часа. Участниците преминават майсторски класове с ментори, които са утвърдени продуценти, режисьори, оператори, актьори, сценаристи. Всеки отбор ще има възможност да представи своя филм пред публика на официална прожекция. Менторите избират победител, който печели голямата награда от 1000 лева и се състезава за националната награда.

Участието в проекта е напълно безплатно, необходима е предварителна регистрация на отбор!

„Предизвикателството“ се организира за първи път миналата година във Варна и Бургас и заради големия успех, организаторите Кристина Верославова и Николай Мутафчиев решават да го превърнат в национален. През настоящата година, „Предизвикателството“ ще обиколи 14 града в опит да провокира младите хора да се свържат с кино изкуството. Двигател и организатор на творческия проект са актрисата, социален предприемач, организатор на проекти и модел Кристина Верославова и Николай Мутафчиев. „Предизвикателството“ ще посети Пловдив след седмица

Мястото в града под тепетата е Дома на културата „Борис Христов“. Проектът се осъществява с подкрепата на община Пловдив.

Менторите, които ще водят майсторските класове в Пловдив по кинорежисура, продуцентство, сценарно писане, операторско и актьорско майсторство са:

Катя Тричкова, която спечели наградата „Златна палма“ за най-добър късометражен филм на кинофестивала в Кан преди седмица

Стефан Командарев, сред най-утвърдените имена в съвременното българско кино. Филмът му „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ (2008) e първият български игрален филм, попаднал в кратката селекция за Оскар. Филмът му “Уроците на Блага” спечели голямата награда на журито на фестивала в Рим и награда за най-добър филм на международния филмов фестивал в Карлови Вари.

Симеон Венциславов, сценарист, работил по филмите „Уроците на Блага“, реж. Стефан Командарев (Кристален глобус за най-добър филм и Награда за най-добра актриса, Карлови Вари, 2023), „Посоки“;, реж. Стефан Командарев („Особен поглед“ Кан, 2017), „А̀га“, реж. Милко Лазаров (Берлинале, 2018), „В кръг“;, реж. Стефан Командарев и други, както и по предстоящите заглавия „Стадото“;, реж. Милко Лазаров и „Безветрие“, реж. Павел Г. Веснаков. Филмите, по които е работил, късометражни и пълнометражни, са носители на повече от 70 национални и международни награди. Носител на наградата „Кшищоф Кешловски“ за най-добър сценарий от Централна и Източна Европа, ScripTeast 2015;.

Николай Мутафчиев, продуцент и режисьор. Познат на широката аудитория, като режисьор на „Сървайвър” 2, 3, 4, “Африка: Звездите сигурно са полудели“ и „Комиците“ по БТВ. „ВИП Брадър“ 2 по Нова ТВ. Автор, продуцент и режисьор на култовия филм (с голямата наградата на публиката в Москва през 2013г.) „Още една мечта“, както и продуцент на българо-кипърската продукция „Радостта и тъгата на тялото“.

Кристина Верославова, която стана изключително популярна у нас от участието и в ролята на Марта в сериала “Вина”. Кристина е учила в САЩ в Института по театър и кино “Лий Страсбърг”. Тя прохожда на театралната сцена в Лос Анджелис с постановките “Полша”, “Майката на Икар” и “Хълмове като бели слонове”. Играе главната роля в представленията “Трамвай желание” на Тенеси Уилямс и “Три сестри” на Чехов. Дебютът ѝ в киното е във филма “За теб, за нас”, в който изпълнява главна роля.

Кристина започва да се занимава с мода, когато е на 15 години. Тогава печели конкурса „Супермодел на България“. Живее известно време в Италия, докато в един момент тя не решава да поеме в друга посока. Заминава за Бирмингам, където учи Бизнес с руски. Живее една година и в Москва, връща се в Лондон, за да завърши образованието си, след което се връща отново към моделството, където е забелязана от агенцията на Кейт Мос. Снимала е за редица списания в България и по света, сред които ELLE, Vogue, Glamour и Cosmopolitan, за каталози на големи модни брандове, за рекламни кампании. Работила е с топ агенциите на Милано, Барселона, Истанбул, Рим, Дубай, София и Лос Анджелис.

Правилата за участие в Пловдив са същите: сформирайте отбор (между 16-23 годишна възраст), запишете отбора си на линка https://www.artefactcreations.eu/bg/the-challenge и елатe заедно на 7-ми.

След майсторските класове, участниците ще бъдете предизвикани да създадат късометражен филм с дължина до 10 минути само за 24 часа по тема, изтеглена от менторите. Филмите на отборите, които успеят да завършат навреме, ще бъдат представени на официалната прожекция. На финала менторите ще изберат отбор-победител, който ще спечели голямата награда от 1000 лева предоставена от NESCAFÉ 3in1и ще се състезава за националната награда!

График:

7 юни, 17:00 ч. – Откриваща церемония и инструкции за отборите

8 юни, 09:00 ч. – Начало на майсторските класове. Всеки клас е с продължителност 45 мин.

8 юни, 13:00  ч. – Теглене на темата и начало на 24-часовото  предизвикателство: късометражен филм до 10 мин.

9 юни, 13:00 ч. – Край на  24-часовото предизвикателството.

9 юни, 17:00 ч.- Прожекция на филмите и награждаване

За записване и информация на:  https://www.artefactcreations.eu/bg/the-challenge

 *Записването е отворено до изчерпване на местата.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, Община Пловдив и Национален филмов център и в партньорство с NESCAFÉ 3in1.

Събитие във фейсбук https://www.facebook.com/profile.php?id=61550238677652

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *