Потвърдено: България е изпратила на Украйна самоходни артилерийски установки (СНИМКИ)

Потвърдено: България е изпратила на Украйна самоходни артилерийски установки (СНИМКИ)

България е изпратила осем пакета с въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна, всички са стриктно в съответствие с решенията на Народното събрание. Това обясни пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БТА.

Министърът коментира излезли снимки в социалните мрежи, за които се твърди, че български самоходни артилерийски установки „Гвоздика“ се намират в Украйна.

„Потвърждавам, че е имало и такава техника“, каза Запрянов на въпрос дали България е изпратила подобно въоръжение, като добави, че всички страни от бившия Варшавски договор продължават да помагат на Украйна и да изпращат такива гаубици. „Абсолютно всички пакети, които са изпратени, те са осем, включват различно въоръжение, техника, боеприпаси, са стриктно в съответствие с решенията на Народното събрание“, каза Запрянов. Това са пакети с въоръжение, техника, боеприпаси, които са излишни за Българската армия, добави министърът.

По думите му ключов приоритет за България е изграждането на национална устойчивост срещу хибридно въздействие. Спирането на военната помощ остава задача номер едно за руската хибридна агресия, посочи той. „В контекста на поредните предсрочни парламентарни избори може да очакваме Кремъл да продължи с опитите си за намеса и в изборния ни процес“, каза Запрянов.

Министърът даде и пример за дезинформация – две години и половина се говори, че ще изпращаме войски в Украйна – лъжи и инсинуации, но това продължава да се тиражира в нашето общество и има много хора, които вярват, обясни Запрянов.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *