Поругаха гроба на патриарх Неофит

Поругаха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм „Св. Неделя“, съобщиха от Българската православна църква.

Кръстът е изваден от гроба и част от него е счупена, както и част от мрамора, обграждащ гроба на упокоилия се предстоятел на БПЦ. Органите на реда са уведомени за случая и се предприемат действия по издирването на извършителите.

На 21 април, неделя, в храм „Св. Неделя“ ще бъде отслужена Заупокойна света Литургия и панихида по повод 40 дни от кончината на Българския патриарх Неофит, съобщиха от БПЦ.

Патриарх Неофит почина на 13 март на 78 години. В края на миналата година той беше приет във Военномедицинска академия с белодробно заболяване. Тленните му останки бяха положени в пространството пред митрополитския храм „Света Неделя“, в непосредствена близост до гроба на българския екзарх Йосиф I.

Оказва се, че това е второто скверняване на гроба на патриарх Неофит, обясни пред bTV Белоградчишкия епископ и викарий на Софийската митрополия. „Такова нещо имаше в събота срещу неделя. Беше счупен фенера. Сега е това което беше по-голямото. Оскверняването на храна вътре и вън ежедневно се случва от дрогирани или хора с ментални проблеми, които са се отдали на алкохолизъм. Дано е това, а не нещо по-сериозно. За жалост в полицията се събират само документи и папки, но няма никакво разрешение“, допълни той.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *