Политолог за идеята на ПП-ДБ: Равноотдалечен от партиите премиер е отказ от поемане на отговорност

Политолог за идеята на ПП-ДБ: Равноотдалечен от партиите премиер е отказ от поемане на отговорност

Идеята за „равноотдалечен“ от партиите премиер в следващо редовно правителство е „отказ от поемане на отговорност“. Това заяви политологът и университетски преподавател д-р Ирена Тодорова в Студио Actualno относно предложението на ПП-ДБ.

„Свидетели сме все повече на партии и лидери, които не искат да управляват – това е в противоречие на характера на функцията на една политическа партия. Не съм радетел на тези технически, експертни кабинети, нито на равноотдалечената фигура, защото трябва да върнем политиката към нейната нормалност. Струва ми се, че важният разговор, който донякъде се подема от ГЕРБ най-много, е за завръщане на партийното начало, на политическото начало“, коментира тя.

Трябва ли да са ясни мнозинствата преди изборите?

Според Тодорова трябва да има „доза предвидимост“ относно потенциалните мнозинства, „която преминава през някакви идеологически ориентири“. „Ако имахме нормален политически живот, вероятно нямаше да се стремим да разберем на всяка цена кой с кого би управлявал. Но сега, когато сме в криза на представителността, избирателите повече от всякога искат да чуят от политическите субекти кой ще бъде техният естествен партньор в следващия кабинет“, анализира тя.

Има заявка най-вече от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, „който, изглежда, протяга ръка към всички без „Възраждане“ – пуска мост и към БСП, а ГЕРБ имат решение никога да не се коалират с БСП“, припомни Тодорова. „Той е готов, едва ли не, на кабинет на националното спасение без крайнодесни и проруски партии. От другата страна имаме голяма поляризация – от ПП-ДБ изглеждат категорични: „Никога повече с Пеевски, никога повече с Борисов“. БСП също нямат единна позиция. Борисов трябва да направи всичко възможно да обедини политическите партии и да си намери естествените партньори. Той не може да си позволи за седми, осми път да не състави кабинет“, смята политологът.

И отчете съществен акцент – дори големите политически партии имат проблем да мобилизират твърдите си ядра: „Виждаме една реторика, обърната навътре и по-малко към масовия избирател“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *