Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари

Изданието Politico публикува материал, според който България няма да се присъедини към еврозоната от януари 2025. В него са посочени и причините за това.

Зад внушително дървено бюро в София, в комплекс, в който някога е имало статуя на Ленин, човекът, който председателства 20-членната група на финансовите министри от еврозоната, подбира внимателно думите си. „Твърдо съм убеден, че България ще се присъедини към еврозоната през 2025 г.“, каза Паскал Донохоу. „Въпросът е кога вашата страна ще въведе еврото като своя валута. А не дали.“

Заобиколен от министър-председателя, вицепремиера и външния министър на страната, присъствието му носеше голяма европейска политическа тежест. Месец след това коалиционното правителство се разпадна, а тримата министри бяха отстранени от длъжност. Посещението на Донохоу, което цели да подкрепи колебливия стремеж на България да стане 21-вата страна, използваща еврото, се оказа в не особено подходящ момент.

Експертите и политиците, които разговаряха с Politico, са убедени, че целевата дата 1 януари 2025 г. няма да бъде спазена – не само заради политическите сътресения в България, но и заради продължаващата инфлация и липсата на обществена подкрепа. „Намираме се в средата на политическа криза“, заяви българският евродепутат социалист Петър Витанов. Това би направило „невъзможно“ присъединяването на страната към еврозоната до началото на годината. Шестите национални избори от 2021 г. насам се провеждат през юни. „Наистина не знаем какво ще бъде следващото правителство и дали това ще бъде един от приоритетите му“, каза той, цитиран от bTV.

Още преди да падне правителството, страната даваше сигнали, че може да пропусне предвидената дата за влизане. Тогавашният министър-председател Николай Денков заяви през януари, че целта „не е свещена“. Първоначално България възнамеряваше да се присъедини към общата валута в началото на 2024 г., но миналата година трябваше да отложи тази цел с една година, тъй като все още не отговаряше на критериите за присъединяване.

Според Чинция Алчиди, старши научен сътрудник в базирания в Брюксел мозъчен тръст CEPS, „най-рано“ през януари 2026 г. би било по-реалистично, като се имат предвид техническите предизвикателства, свързани с преминаването към национална валута.

Няколко политически лидери, включително гуверньорът на централната банка на страната, повдигнаха перспективата за влизане в средата на 2025 г., ако не може да се спази януарската дата за влизане – оттук и внимателната формулировка на Донохоу, че очаква членство „през 2025 г.“.

Официални лица и експерти, занимаващи се с техническите аспекти на присъединяването, заявиха пред Politico, че присъединяването в средата на годината би било нетипично. Обикновено страните се присъединяват в началото на годината по административни причини.

Българският евродепутат Ева Майдел от дясноцентристката група на ЕНП заяви, че е „оптимист за дата на присъединяване през 2025 г.“, като добави, че „може да е 1 януари, може да е по-късно“.

Засегнати от нарастващите цени

Присъединяването към еврозоната е типичен за ЕС процес, при който страните се оценяват от Европейската централна банка, преди финансовите министри на ЕС, членовете на ЕП и правителствените ръководители да обсъдят въпроса.

„Критериите за конвергенция“, на които трябва да отговаря дадена страна, за да се класира, включват стабилен обменен курс, постигане на целите по отношение на държавния дефицит и съотношението на държавния дълг и привеждане на националното законодателство в съответствие с правото на ЕС.

Следващият доклад на ЕЦБ за България – който ще определи дали тя е готова да се присъедини – се очаква преди лятото. Инфлацията продължава да бъде проблем. За да се присъедини, България трябва да постигне средна инфлация не повече от 1,5 процентни пункта над тази на трите „най-добре представящи се“ държави от ЕС – неясна категория, която създава сива зона за точния размер на необходимата инфлация. Най-скорошната страна, която се присъедини към ЕС през 2023 г., Хърватия, се възползва от селективен подбор на данни, когато ѝ беше позволено да се присъедини въпреки по-високия процент.

„Единственото препятствие пред България е инфлационният критерий“, казва Жолт Дарваш, старши научен сътрудник в базирания в Брюксел икономически мозъчен тръст Bruegel. „Тя е в добра бюджетна позиция – ниски публични дългове, бюджетни дефицити под контрол.“

Настоящата прогноза на страната за инфлация от 2,9% през 2025 г. „предполага, че България може да се присъедини през 2026 г.“, каза Дарвас. Той добави, че има „известно пространство за маневриране“ по въпроса дали същата сива зона, която позволи на Хърватия да се присъедини през 2023 г., може да се използва за съкращаване на срока за присъединяване на България, но добави, че това „трябва да бъде обосновано“.

Теоретично София ще поиска нов конвергентен доклад от ЕЦБ към края на тази година, в който ще има достатъчно ниска стойност на инфлацията, за да може да се присъедини към средата на 2025 г. Но на практика служителите на ЕС, които ще участват в техническия процес, се питат дали това би било осъществимо.

Руска дезинформация

Сред политическата класа в България членството в еврозоната се продава лесно. Но обществеността се оказва по-трудна за убеждаване. В проучване на Евробарометър от миналата година българите изразяват по-ниска от средната подкрепа за присъединяването и по-висока от средната загриженост за проблеми като неправомерното определяне на цените по време на прехода. Високопоставени служители на ЕС заявиха пред Politico, че спонсорираната от Русия дезинформация е допринесла за тази непопулярност.

„Все още вярвам, че мнозинството от българите биха предпочели да са част от еврозоната“, каза евродепутатът Витанов. „Тук не обвинявам само руската пропаганда. Да, тя съществува. Но като цяло тези, които изостават, са българските политици“.

Освен резултатите от укротяването на инфлацията, България е в сравнително силна позиция за присъединяване към еврозоната, заявиха няколко експерти и официални лица.

Валутата на страната, левът, е обвързана с еврото от 1999 г., а България е в банковия съюз на ЕС от 2020 г. – стъпки, които според евродепутата Майдел показват „много, много ясен ангажимент“ за присъединяване.

Миналия месец страната получи одобрение и от държавите от еврозоната, когато техните правителствени ръководители похвалиха напредъка на България. Но въпреки трайната публична подкрепа на ЕС за целта от януари 2025 г., висши служители признават, че това почти сигурно няма да се случи. Както казва един от тях: „Това е изключено.“

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *