Почитаме Свети Антоний Велики

Почитаме Свети Антоний Велики

Днес почитаме паметта на Свети Антоний Велики. Всепризнат за основоположник на монашеския аскетизъм, животът му минава в пост и молитва. В 20-годишното му усамотение в пустинята при него идвали страдащи и болни хора, с които светецът беседвал с часове. Днес мощите му се намират във Виена.

Народни традиции

Според народните вярвания отбелязването на Антоновден е задължително, тъй като така ще се предпазим от болести през годината. Смята се, че на този ден жените не бива да плетат или шият, тъй като ако се убодат раната нямало да зарасне бързо.

Освен това не трябва да варят боб, леща, царевица или други варива, за да не се разсърдят чумата, синята пъпка и шарката. Приготвят се единствено содени питки, намазани с мед, които се раздават на близките за здраве. Задължително е питките да се надупчат с вилица, за да не се “надупчат” децата с шарка.

Според традицията една от питките задължително трябва да се остави на тавана. Тя е наречена за “белята, лелята” – така в някои райони наричат чумата. На празничната трапеза освен содената пита се слагат още тутманик и пълнена кокошка.

Кой има имен ден?

Името Антон означава “безценен” и е с гръцки произход. Днес празнуват всички, които носят имената Антон, Андон, Андонко, Анто, Анко, Анчо, Тоню, Тончо, Доне, Донко, Дончо; Антония, Андония, Антонка, Тона, Тонка, Дона, Донка и техните производни.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *