Пловдив ще отбележи тържествено 3-ти март (ПРОГРАМА)

Пловдив ще отбележи тържествено 3-ти март (ПРОГРАМА)

С молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Н.В.Пр. пловдивският митрополит Николай в 11.00 часа, тържествено честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика в 12.00 ч., панихида за загиналите за свободата на България герои на паметника на опълченците на Централни гробища в 13.30ч., в Пловдив ще бъде отбелязана 146-та годишнина от Освобождението от османско владичество и Национален празник на България – 3-ти март.

Официалното слово ще бъде произнесено от инж. Любозар Фратев – почетен гражданин на Пловдив. Водещ ще е един от най-добрите рецитатори в България – Христо Христов.

В церемонията по полагане на венци и цветя в 12.00 часа ще вземат участие представителен взвод, венценосци,  военен духов оркестър и комитет „Родолюбие“. И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ отново ще поведат пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение.

През деня по повод празника, Община Пловдив организира два концерта с вход свободен за пловдивчани и гости на града. Празничен концерт на Биг Бенд Пловдив, диригент Николай Гешев и солист Едит Унджиян може да чуете в 13.00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“. В 16.30 ч. на същото място започва празничен концерт на Представителен духов оркестър на ВВС, диригент кап. Димитър Христов.

Вечерта на пл. „Централен“ в 18.30 ч. ще се състои тържествена проверка – заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал – майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Петър Тосков.

Вижте програмата по часове:

3 март 2024 г., неделя

 11.00 ч. Катедрален храм “Св. Богородица”

Молебен, отслужен от Н. В. Пр. Пловдивския Митрополит Николай 

12.00 ч. Паметник на руските освободители – Бунарджика

Тържествено отбелязване на 146-та годишнина от Освобождението на България и Национален празник на Република България

Официално слово – инж. Любозар Фратев – почетен гражданин на Пловдив, водещ – Христо Христов

Церемония по полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, венценосци и военен духов оркестър

13.00 ч. Площад „Стефан Стамболов“

Празничен концерт на Биг Бенд Пловдив, диригент Николай Гешев и солист Едит Унджиян

 13.30 ч. Паметник на опълченците –

Траурен парк “Централен”  (бул.”Княгиня Мария Луиза “ №73)

Панихида за загиналите български опълченци. Полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, военен духов оркестър

 16.30 ч. Площад „Стефан Стамболов“

 Празничен концерт на Представителен духов оркестър на ВВС, диригент кап. Димитър Христов

 18.30ч. – пл. „Централен“

Тържествена проверка – заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив

Официално слово генерал – майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия

Водещ – Петър Тосков

*** Желаещите да се включат в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, заедно с членовете на комитет „Родолюбие“ да се явят в 11ч. на сборния пункт пред ресторант „Южен полъх“ , (бившия „Малък Бунарджик).

За инж. Любозар Фратев

На последната си сесия от 15.02.2024г., Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ инж. Любозар Фратев за изключителен принос в областта на обществения и културен живот на гр. Пловдив, грижа за неговите граждани и по случай неговата 80-та годишнина.

Инж. Фратев е председател е на УС на Съвет по туризъм – Пловдив, учредител и председател на УС на „Тракийски туристически район“, председател на Съвета на дарителите на фондация „Балкански културен форум“, председател на Съвета на фондация „Дом за Пловдивската опера“, председател на Съвета на директорите на НОВИЗ АД. Любозар Фратев е активно ангажиран с дейността на редица обществени, граждански и бизнес организации.

Инж. Фратев е сред основателите и активните деятели на проекта „Народните будители и аз“, който се осъществява под патронажа на Президента на Република България. От скоро – октомври 2023 е избран за председател на Общинския комитет „Васил Левски“ Пловдив. В периода 2007 – 2011 г. инж. Любозар Фратев бе активен общински съветник в Общински съвет – Пловдив. През февруари 2014 г. на сесия на ОбС Пловдив единодушно бе удостоен с отличието „Почетен знак на град Пловдив“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *