Пловдив почете 176-та годишнина от рождението на Христо Ботев (СНИМКИ)

Пловдив почете 176-та годишнина от рождението на Христо Ботев (СНИМКИ)

Пловдив отбеляза 176-та годишнина от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Кметът на града Костадин Димитров, областният управител Илия Зюмбилев, депутати, общественици, представители на ПФК Ботев и граждани се поклониха пред паметника на героя в Цар-Симеоновата градина.Пловдив почете 176-та годишнина от рождението на Христо Ботев (СНИМКИ)

В ритуала, организиран от Община Пловдив, участваха почетни формирования от Пловдивския гарнизон – Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“. Водещ беше актрисата от Драматичен театър Пловдив Мария Генчева, а слово за делото и живота на великия българин произнесе д-р Ахавни Кеворкян – председател на Дружеството на писателите Пловдив.Пловдив почете 176-та годишнина от рождението на Христо Ботев (СНИМКИ)

„Ботев не умря на връх Вола, той самият стана връх, към който ние да вървим с децата си. С поезията, която ни завеща, с идеите си, саможертвата, към която вървя съвсем съзнателно, той се сля с онзи светъл идеал, който възпя и в стиховете си: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира… “ Днес, обаче аз се питам ,,Свободни ли сме ?’’ Имайки толкова много в живота си, свободни ли сме?“, попита в словото си тя.Пловдив почете 176-та годишнина от рождението на Христо Ботев (СНИМКИ)

„Днес ще сведем глави пред Ботев, само за минута и само тук, в мълчание, с гордост и възхита. И никога след това с наведени глави!! С гордо вдигнати глави и с поглед устремен напред, следвайки светлата диря на героите трябва да вървим по стръмния път за запазване на националната си идентичност, култура и традиции!“, каза още в словото си д-р Ахавни Кеворкян.

Пловдив почете 176-та годишнина от рождението на Христо Ботев (СНИМКИ)

Венци и цветя на паметника на Христо Ботев бяха поднесени от името на кмета на града, областият управител, районни кметове, общински съветници и граждани.Пловдив почете 176-та годишнина от рождението на Христо Ботев (СНИМКИ)

Пред големия революционер се поклониха и от Ботев Пловдив. Водени от Лъчезар Балтанов и Ивелин Попов, играчи и треньори положиха венци и цветя в почит на Христо Ботев.Пловдив почете 176-та годишнина от рождението на Христо Ботев (СНИМКИ)

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *