Пловдив почете 121-та годишнина от избухването на Илинденско–Преображенското въстание (СНИМКИ)

Пловдив почете 121-та годишнина от избухването на Илинденско–Преображенското въстание (СНИМКИ)

С поклонение пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борби и войните за България, намиращ се в район „Южен в Пловдив, днес бе почетена 121-та годишнина от избухването на Илинденско–Преображенското въстание. По традиция, официалната церемония включва тържествено слово, полагане на венци и цветя и едноминутно мълчание с падане на колене в памет на загиналите. Участие в общоградското честване, организирано от община Пловдив за четвърти път, взеха военен духов оркестър, представително формирование от  Гарнизон  Пловдив – почетна рота и венценосци и членове на комитет „Родолюбие“.Пловдив почете 121-та годишнина от избухването на Илинденско–Преображенското въстание (СНИМКИ)

Почетният строй бе приет от генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и командир на Пловдивския гарнизон. Водещ на честването бе Златко Павлов, който в краткото си въведение изпълни текста на песента „Ясен месец веч изгрява“. Написан, като въстанически марш от войводата и деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация – Яне Попов, текстът бързо придобива популярност и песента става химн на тракийската революционна борба и на Странджа, а мелодията на песента е разпространена от Балканите през Турция, Близкия Изток, достигайки до Америка.Пловдив почете 121-та годишнина от избухването на Илинденско–Преображенското въстание (СНИМКИ)

Слово по повод 121-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание на 2 август 1903 година и почитане на  себеотрицанието, смелостта и саможертвата на борците за свобода, отдали живота си във въстанието, произнесе Красимир Каракачанов – политик, историк, председател на ВМРО, бивш вицепремиер и министър на отбраната на Република България. Сред присъстващите, уважили събитието бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, заместник-председателят на ОбС – Пловдив Стефан Послийски, Славчо Атанасов – кмет на Пловдив в мандат 2007-2011, кметът на район „Тракия“ Георги Гатев, заместник-кметове на райони, общински съветници, представители на общинската администрация, граждани и медии.Пловдив почете 121-та годишнина от избухването на Илинденско–Преображенското въстание (СНИМКИ)

 „В историята на българския народ, Илинденско–Преображенското въстание е най-голямата революционна проява. Тогава 30 хиляди българи от Македония и Тракия и още хиляди, присъединили се от къде ли не, вкл. от Бесарабия, написаха трагични, но сега славни страници от българската история…30 хил. въстаници срещу 350-хилядна турска армия и башибозук се сражаваха от 20 юли (по стар стил) Илинден , та чак до края на октомври!“, припомни в словото си Красимир Каракачанов. „Един народ, който няма памет за своята история, който не се опитва да следва своите герои, който не се гордее със своите герои, а търси нови кумири е обречен на изчезване и разруха. Дай Боже с прояви като тази, свързани със славни годишнини, българинът да възстанови оня свой дух, който го е издигнал през вековете и го е направил уважаван народ. Днес трябва не само да хвалим своите герои, а да си спомним за тяхната саможертва. Имаме своята история, герои и примери за подражание. Да си зададем въпроса: достойни ли сме да се наричаме българи като тях? Какво ние сме способни да направим за държавата си? Да не мислим само за себе си и за оцеляването си. Левски го е казал преди толкова години, че можем да успеем, но това зависи от нашите задружни сили*“, каза още в словото си Каракачанов.Пловдив почете 121-та годишнина от избухването на Илинденско–Преображенското въстание (СНИМКИ)

На паметника бяха положени венци и цветя от името на кмета на община Пловдив – Костадин Димитров, Областния управител на област Пловдив –проф. д-р Христина Янчева, председателя на Общински съвет Пловдив – Атанас Узунов, от генерал-майор Явор Матеев – командир на Силите за специални операции и началник на Гарнизон Пловдив, от районните администрации,  политически партии  и обществени организации и от признателни  граждани.Пловдив почете 121-та годишнина от избухването на Илинденско–Преображенското въстание (СНИМКИ)

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *