Отбелязахме 146-та годишнина от Освобождението на Пловдив (СНИМКИ)

Отбелязахме 146-та годишнина от Освобождението на Пловдив (СНИМКИ)

На днешния ден 16 януари се навършват 146 години от Освобождението на Пловдив от османско иго. На тази дата през 1878г. започва свободният летопис на Пловдив. Днес пред паметника на Душо Хаджидеков в Цар Симеоновата градина се състоя възпоменателно честване, което се организира от Община Пловдив като част от Културния календар на града.Отбелязахме 146-та годишнина от Освобождението на Пловдив (СНИМКИ)

Мястото на провеждане през настоящата година бе променено заради ремонта на Дондуковата градина, в която е ситуиран паметникът на Капитан Бураго и където традиционно се отбелязва тази важна за града, годишнина. Съдбата отрежда мисията на освободител на Пловдив на Капитан Александър Петрович  Бураго, който с 63-ма драгуни навлиза в града от запад, използва изненадата и завзема централната част. Заедно с въоръжените отряди от българи, превзема железопътната станция и започва прочистването на кварталите от черкезите. В навечерието на Освобождението, башибозуците бягайки от Пловдив извеждат от затвора „Таш капия“ и зверски разсичат 123-ма българи в близост до воденицата в местността Остромила. Един от тях е и Душо Хаджидеков – заслужил деец на революцията, пламенен родолюбец, дарител за народна просвета, съратник на Левски, участник в Априлското въстание, пред чийто паметник се състоя отбелязването на годишнината.Отбелязахме 146-та годишнина от Освобождението на Пловдив (СНИМКИ)

Слово по повод 146 години от Освобождението на Пловдив произнесе д-р Стефан Шивачев – историк, дългогодишен директор на Регионалния исторически музей в Пловдив. Водещ бе актьорът от Драматичен театър Пловдив – Троян Гогов.Отбелязахме 146-та годишнина от Освобождението на Пловдив (СНИМКИ)

Във възпоменателната церемония, включваща полагане на венци и цветя на паметника на Душо Хаджидеков участваха почетна рота, венценосци, военен духов оркестър, представители на комитет „Родолюбие“ и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от Пловдив.Отбелязахме 146-та годишнина от Освобождението на Пловдив (СНИМКИ)

Строят прие генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и командир на пловдивския гарнизон. На възпоменателното честване присъстваха Кметът на Община Пловдив – Костадин Димитров, Областният управител на област Пловдив – д-р инж. Илия Зюмбилев, генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и командир на пловдивския гарнизон, Атанас Узунов – председател на Общински съвет – Пловдив, Пламен Панов – заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“, Ангел Славов – заместник-кмет “Обществен ред и сигурност”, Николай Бухалов – заместник-кмет “Спорт, младежки дейности и социална политика”, кметовете на шестте района , Джузепе Де Франческо – почетен консул на Италия в Пловдив,  общински съветници, Борислав Стаматов – обществен посредник на община Пловдив, представители на общинската и районните администрации, политически партии, обществени организации, медии и граждани.Отбелязахме 146-та годишнина от Освобождението на Пловдив (СНИМКИ)

Церемонията завърши с едноминутно мълчание с падане на колене, изпълнение на Химна на Република България и “Ботев Марш”.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *