Пловдив отбеляза 146-та годишнина от Освобождението на България (СНИМКИ)

Пловдив отбеляза 146-та годишнина от Освобождението на България (СНИМКИ)

С молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай, започна честването на 146-тата годишнина от Освобождението от османско владичество в Пловдив.Пловдив отбеляза 146-та годишнина от Освобождението на България (СНИМКИ)

На събитието присъстваха кметът на Пловдив Костадин Димитров, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, народният представител Радомир Чолаков, областният управител Илия Зюмбилев, председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, омбудсманът на Пловдив Борислав Стаматов, заместник-кметове, районни кметове, общински съветници и граждани.Пловдив отбеляза 146-та годишнина от Освобождението на България (СНИМКИ)

„Мракът на робството не успя да угаси пламъка на вярата, не можа да заглуши родната българска реч. Вярата победи робството. Спасителната православна вяра вдъхнови и героите на Освобождението, които отдадоха живота си за нашето Отечество“, заяви в речта си след църковното богослужение Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай и пожела мир независимост, свобода и благоденствие на всички.Пловдив отбеляза 146-та годишнина от Освобождението на България (СНИМКИ)

„Днес празнуваме духа на България, защото именно силата на българския дух ни е превела през робството към свободата, след пет века османско иго“, каза кметът на Пловдив Костадин Димитров. „На многая лета“ и камбанен звън известиха края на молебена за Националния празник на България в Пловдив.Пловдив отбеляза 146-та годишнина от Освобождението на България (СНИМКИ)

Честването традиционно продължи пред паметника на Руските освободители на Бунарджика. В церемонията по полагане на венци и цветя взеха участие представителен взвод, венценосци, военен духов оркестър и комитет „Родолюбие“. И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ поведоха пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение.Пловдив отбеляза 146-та годишнина от Освобождението на България (СНИМКИ)

„Освобождението е един от първите празници, които новоосвободената държава въвежда и се чества без прекъсване независимо от превратността на годините. Чества се за първи път през 1880 година, от 1888г. се отбелязва официално като ден на Освобождението. Той е скъп празник, на тази дата се подписва мирният, макар и предварителен договор от Сан Стефано. Благодарение на него след 500 години на политическата карта се появява България“, заяви в официалното си слово обявеният наскоро за почетен гражданин на Пловдив Любозар Фратев. Пловдив отбеляза 146-та годишнина от Освобождението на България (СНИМКИ)

„За съжаление и днес се намират люде, които пренаписват историята българска в зависимост от посоката на политическия вятър. Българската история не започва нито на 9 септември 1944г., нито на 10 ноември 1989 г. Трети март е нашият свят национален празник, защото е символ на възстановяване на българската държавност. Това е денят на възкресението на нашия народ, подложен на 5 столетия унищожение. Днес придаваме признателност на хилядите воини, на всички онези, дали живота си за Освобождението на България, като вечно ще пазим спомена, винаги ще прекланяме глави и ще даваме цвете на признателност пред тяхната саможертва. Трети март е вододелът на новата българска история, благодарение на делото на  хилядите воини, които възстановиха българската държавна традиция. Нека помним, че българската свобода, не бе дарена, тя бе изстрадана и извоювана. Тя е резултат на кръстоносния поход на русите за освобождаване на техните братя – българите. В резултат – постави се началото на третата българска държава. Сан Стефано пропука стената, която разделяше България от Европа, но благодарение на него свободна България получи шанс за развитие“, каза още той.Пловдив отбеляза 146-та годишнина от Освобождението на България (СНИМКИ)

На честването присъстваха много официални лица, политици, общественици и граждани. Всички те почетоха с минута мълчание падналите в бой за свободата на България. Пловдив отбеляза 146-та годишнина от Освобождението на България (СНИМКИ)

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *