Откриват възпоминателна изложба на Анастасия Кметова в Градската художествена галерия

Откриват възпоминателна изложба на Анастасия Кметова в Градската художествена галерия

Възпоменателна изложба по повод 90 години от рождението на Анастасия Кметова се открива на 25 юни в Градската художествена галерия Пловдив.

Творецът-експериментатор Анастасия Кметова оставя изключително разнообразно творчество. Един от най-ярките и творчески похвати е оцветяването на вече създадените пластични творби, като по този начин те заживяват и в цвят.

Ето какво казва писателят, разказвач за пловдивските художници за нея проф. Д-р Стефан Станев:

„Най-важното, към което съм се придържала в монументалните си работи е връзката между архитектура и художествена творба, иначе казано – ситуиране на творбата в архитектурната среда“ -споделяла ми е тя, а в малките си пластики живописвам върху вече изградените неща, търся не само пластичността, но и живописта, с това живописване подсилвам пластиката, правя синтез междуобем и колорит. Колкото до миниатюрите ми -целенасочено се стремя в тях да има фолклорни мотиви, национален стил и облик, което ги прави особено подходящи за естетизиране на дома и за сувенири.“

В един от последните си разговори с Анастасия и зададох тривиалния въпрос „кои са твоите опорни точки в живота?“ – „Изкуството, религията, семейството и себотдаването на другите“ -отговори ми, без да се замисля, тя. Такава беше и такава ще остане в спомените ми керамичката и пирятелката Сийчето. „

А творецът Жорж Трак споделя: „Много са проявленията на творческия и дух -миниатюри, момнументи, пана от мозайка и керамика, фризове и кавалетни произведения, поезия и проза. Тя документира с произведенията си епоха на големи превратности – на смърт, надежда, отчаяние, любов. За разлика от състудента си Кристо – тя живя и работи в България. За разлика от състудента си Светлин Русев -тя не стана символ на социалистическия реализъм. За разлика от състудента си Димитър Киров- тя не стана творчески социалистически бохем. Тя остана мощен дух в крехко женско тяло!“.

Изложбата в памет на Анастасия Кметова ще продължи до 17 юли. Входът е свободен.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *