ООН: И Израел, и "Хамас" нарушават правата на децата

ООН: И Израел, и "Хамас" нарушават правата на децата

ООН ще обсъди включването на “Хамас” и на Израел в списъка на държавите и милициите, които нарушават правата на децата и ги излагат на опасност. Генералният секретар Антонио Гутериш ще представи обновения списък пред Общото събрание следващата седмица.

Израел реагира остро. Посланикът на страната в ООН коментира, че след това решение Хамас ще продължи още повече да използва училища и болници за прикритие.

Повод за действията на Гутериш е нападението на израелската армия срещу училище в бежанския лагер Нусейрат, при което загинаха 35 души и десетки бяха ранени.

Друг постоянен член на списъка е Русия и когато миналата година Организацията на обединените нации включи руските сили в черния си списък за убийства на момчета и момичета и нападения над училища и болници в Украйна, съветът не предприе никакви действия.

Включването на Израел този месец вероятно само ще постави в центъра на вниманието на световната общественост поведението на страната по време на войната в Газа и ще увеличи и без това високото напрежение в отношенията ѝ със световния орган.

В предговора на миналогодишния доклад на ООН се казва, че той изброява страните, участващи в „убийства и осакатяване на деца, изнасилвания и други форми на сексуално насилие, извършвани срещу деца, нападения срещу училища, болници и защитени лица.“

Ръководителят на кабинета на Гутериш се е обадил на посланика на Израел в ООН Гилад Ердан в петък, за да го информира, че Израел ще бъде включен в доклада, когато той бъде изпратен на Съвета следващата седмица, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик пред репортери в петък.

Войнствените групировки „Хамас“ и „Палестински ислямски джихад“ също ще бъдат включени в списъка.

Израел реагира с възмущение, като изпрати на новинарските организации видеозапис, на който Ердан говори гневно на ръководителя на кабинета на Гутериш – за когото се предполага, че е бил от другата страна на телефонното обаждане – и го публикува в социалната мрежа X.

„Хамас“ ще продължи още повече да използва училища и болници, защото това срамно решение на генералния секретар само ще даде на „Хамас“ надежда да оцелее, да удължи войната и да удължи страданията“, пише Ердан в изявление, цитирано от bTV.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *