Официално: Ясен е ресорът, който получава България в новата Европейска комисия

Официално: Ясен е ресорът, който получава България в новата Европейска комисия

11 жени има в проектоструктурата на новата Европейска комисия, съобщи в Страсбург председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

След поредица неочаквани обрати и едно отлагане със седмица тя обяви имената на кандидатите за европейски комисари и постовете, които им е отредила. За България е ресорът „Стартъпи, изследвания и иновации“. Получава го издигнатата от ГЕРБ-СДС за еврокомисар от България Екатерина Захариева. Това е много важен ресор, защото обединява огромни европейски фондове, а те са бъдещето на Европейската икономика. Това не е нов ресор за България, понеже и досегашните ни представители в ЕК са работили в тези области, пише bTV.

Фон дер Лайен представи структурата на бъдещата ЕК и разпределението на отговорностите на новите еврокомисари, след като се срещна с Председателския съвет на ЕП, включващ председателя на Европейския парламент Роберта Мецола и лидерите на политическите групи.

„Проектоструктурата на новата ЕК се основава на нашите политически приоритети. Първата ни стъпка беше да дефинираме ключовите си приоритети, а именно просперитет, сигурност и демокрация, плюс конкурентоспособност, от която се нуждаем в двата предстоящи ни прехода – декарбонизация и дигитализация на нашите икономики. Всеки член на Комисията е равнопоставен и всеки комисар има равна отговорност за изпълнение на тези приоритети. Това означава, че всички комисари ще трябва да работят заедно“, каза Урсула фон дер Лайен.

Под председателя на ЕК ще има шестима вицепредседатели. Всички кандидати ще преминат през изслушвания с депутати от Европейския парламент, които трябва да одобрят кандидатурата им. Следващата Комисия ще встъпи в длъжност до края на годината.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *