Официално: ИТН върна веднага мандата, отиваме на предсрочни парламентарни избори (ВИДЕО)

Официално: ИТН върна веднага мандата, отиваме на предсрочни парламентарни избори (ВИДЕО)

Предстоят нови предсрочни парламентарни избори у нас. Това стана окончателно ясно преди минути, след като президентът Румен Радев връчи последния, трети проучвателен мандат за правителство на представители на „Има такъв народ“, но те веднага го върнаха.

„Връчвам мандата с две ясни опции – да го върнете още сега или да го задържите за седмица и да го върнете с
предложение за кабинет“, обърна се към представителите на ИТН президентът Радев. „Разбираме ситуацията, в която ви поставиха с промените в конституцията, които ИТН гласува, но имахме много малко хора да спрем. Отдавна сме определили това правителство за вредно. Благодарим за доверието. За нас това управление е порочно и трябва да се отиде на избори. Някои ги определят като хаос, като ненужни. Чухме, че изборите, за съжаление, щял да реши народът, но смятаме, че те са най-висшата форма на демокрация“, каза от своя страна Ивайло Вълчев. „Ще задържим мандата… само още няколко секунди и ще го върнем“, обяви още той, на което президентът отговори: „Изтръпнах“. „Пожелаваме ви сила и мъдрост и от тук нататък нека решават хората“, допълни Вълчев.

„Един от пороците на това управление бе разминаването между думите. Надявам се, че това ще послужи за урок на всички, че за говоренето на едно по време на избори и за правенето на обратното след това“, каза на свой ред Радев.

Какво следва?

Президентът обяви, че ще обмисли до 5 април кого да избере за служебен премиер. След това той трябва да обсъди евентуалните министри с парламентарните групи. Припомняме, че след промените в Конституцията, Радев има ограничен списък от кандидати. Според основния закон, за служебен министър-председател вече се назначава само измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Така изборите за парламент все пак се очертават да са 2 в 1 с тези за евродепутати, като вероятно ще се проведат на 9 юни. Има
обаче шанс и да са следващата седмица – на 13 юни. Всичко ще зависи от това колко бързо ще завърши процедурата за назначаване на служебен кабинет.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *