Официално: Арсений е новият Сливенски митрополит

Официално: Арсений е новият Сливенски митрополит

Светият Синод избра нов Сливенски митрополит и това е Знеполският епископ Арсений, предаде bTV. Той получи 7 гласа при гласуването.

За другия кандидат – за Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, бяха дадени пет гласа от архиереите от БПЦ-БП. Резултатите от избора бяха обявени от наместник-председателя на Светия синод – Врачанския митрополит Григорий.

Не липсваше и напрежение – кандидатът за Сливенски митрополит беше обиждан и бутан от протестиращи пред Синодалната палата.

Кой е Арсений?

Знеполският епископ Арсений (Атанас Димитров Лазаров) е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора. Основното си образование завършва в село Осетеново, община Павел баня.

Завършва с отличие пълния петгодишен курс на обучение в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 2006 г., след което е приет в Богословския факултет на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“. Продължава обучението си в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ със специалност „Теология“, която завършва с отличен успех през 2009 г.

Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян“. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Става архимандрит на 6 декември 2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично“ в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор и ръководител на първата църковна православна телевизия – ППТВ. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив.

На 2 юли 2014 г., по решение на Светия синод на БПЦ-БП от същата дата, е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарен епископ на Пловдивския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *