Очаквано: Путин печели изборите с рекорден резултат

Очаквано: Путин печели изборите с рекорден резултат

Кандидатът за президент на Русия и действащ държавен глава Владимир Путин води на тазгодишните президентски избори с 87,26 % от гласовете при обработени 60,01% от протоколите, предадоха местни медии, като се позоваха на данни, публикувани от Централната избирателна комисия на Русия. Ако тези данни се запазят и при 100% преброени бюлетини, това ще е най-убедителната победа на Путин досега. Предишният рекорд бе през 2018-та година, когато той събра 73,69 на сто от гласовете.

На второ място се класира кандидатът на Комунистическата партия на Руската федерация Николай Харитонов, който е събрал 4,18% от гласовете, според частичните резултати. Следват кандидатът на партия „Нови хора“ Владислав Даванков, който е получил 3,99%, и кандидатът на Либерално-демократическата партия на Русия Леонид Слуцки с 3,12%.

При тези резултати Владимир Путин гарантирано побеждава на изборите и няма да има втори тур. За победа на първи тур на президентските избори е необходимо кандидатът да получи над половината от гласовете на участвалите избиратели. Путин печели с огромна преднина и изборите в Донбас. Припомняме, че международната общност протестира остро срещу провеждането на избори в окупираните украински територии.

Според информацията, цитирана от руски медии, Владимир Путин печели 88,12% от гласовете в Херсонска област след обработка на 100 процента от протоколите, в Запорожка област – 92,83%, в Луганската народна република – 94,12 на сто, а в Донецка народна република – 95,23 на сто.

Реч след края на изборния процес

Владимир Путин благодари на руснаците, които отидоха да гласуват, като каза, че резултатът от президентските избори ще позволи на руското общество да се консолидира и да стане по-силно, предаде Ройтерс.

Путин говори тази вечер в централата на предизборния си щаб, след като частични резултати от президентските избори показаха, че той е спечелил вота  с рекорден резултат за постсъветската епоха.

Путин заяви, че приоритет на Русия трябва да бъдат задачите, свързани с това, което Москва нарича „специална военна операция“ в Украйна. Според него руската армия трябва да стане по-силна. Той каза, че ще направи всичко по силите си, за да реши тези задачи и да постигне целите, които той и неговата администрация смятат за приоритет. По думите му руските въоръжени сили напредват ежедневно в Украйна и имат инициатива на бойното поле.

Владимир Путин заяви, че протестът на опозицията, организиран срещу него, не е имал никакъв ефект, но заяви, че хората, които са попречили чрез вандалски действия на гласуването на други хора, трябва да бъдат наказани.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *