Обявяват носителите на Националната награда „Христо Г. Данов“ на церемония в петък в Пловдив

Обявяват носителите на Националната награда „Христо Г. Данов“ на церемония в петък в Пловдив

Тържествената церемония по връчването на отличията на Националната награда „Христо Г. Данов“ ще се състои на 7 юни от 17.00 ч. в двора на къщата – музей на „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив.  (при лошо време вътре в къщата)

Водещ на церемонията ще е доц. д-р Младен Влашки – литературен критик и преподавател по антична и западноевропейска литература, доктор по сравнително литературознание на Пловдивския университет и доктор по философия на Виенския университет.

За музикалния фон ще се погрижи Струнен квартет „Пловдив“ в състав Стефан Хубенов (цигулка), Виктор Костов (цигулка), Христо Илиев (виола) и Йордан Вичев (виолончело) – млади пловдивски инструменталисти, вдъхновени да творят заедно. Желанието на участниците в състава е този квартет да остане за дълго време и да послужи за основа на продължаването на една стара традиция, която дава възможност на пловдивската публика да се наслади на магията на камерната музика.

Събитието се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 г.

Второто заседание на комисията, която ще определи тазгодишните носители на  Националната награда „Христо Г. Данов” е часове преди церемонията. Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга. Връчват се награди в категориите: Българско издателство; Автор на българска художествена литература; Преводач на художествена литература; Автор в областта на хуманитаристиката; Автор на издание за деца; Художник или дизайн и оформление на книга; Представяне на българската книга:

а) медия/ организация/ литературен сайт; б) книгоразпространение; в) електронно издаване и нови технологии; Библиотечно дело: а) библиотека; б) библиотекар.

На носителите на наградата се връчват диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните – диплом.

Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура  се определя от  връчвана от министъра на културата, който я обявява и връчва лично.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *