Общностен център за закрила и включване на бежанци заработи в Пловдив (СНИМКИ)

Общностен център за закрила и включване на бежанци заработи в Пловдив (СНИМКИ)

Кметът на Пловдив Костадин Димитров присъства на откриването на новия Общностен Център за закрила и включване на бежанци, мигранти и граждани на трети страни „Компас“ на бул. „Княгина Мария Луиза“ 47. Центърът е резултат от сътрудничеството между Фондация „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“, БКО „Каритас Витания“, Областен съвет на Български Червен Кръст – Пловдив и Фондацията за достъп до права – ФАР.

Сред гостите на събитието бяха още представителят на Върховния Комисариат на бежанците към ООН в България – Седа Кузуджу, председателят на Общински съвет Пловдив Атанас Узунов, областният управител Илия Зимбюлев, заместник-кметът по финанси Женя Петкова и директорът на дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева.Общностен център за закрила и включване на бежанци заработи в Пловдив (СНИМКИ)

„Заедно с кмета на Пловдив Костадин Димитров работим от първите часове на войната и смело мога да кажа, че Пловдив е един от градовете, който оказва най-голяма подкрепа на бежанците. Надявам се, че тази тенденция ще се съхрани и други градове ще последват Вашия пример“. С тези думи директорът на фондация „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“ Наталия Еллис връчи на кмета на Пловдив Костадин Димитров и на председателя на Общинския съвет Атанас Узунов благодарствен адрес за оказаното съдействие на бежанците от войната в Украйна.Общностен център за закрила и включване на бежанци заработи в Пловдив (СНИМКИ)

„Пловдив се превръща в един от най-големите центрове, където бежанците от Украйна могат да намерят своя втори дом. Уверен съм, че на това място, с уроците по български език, с подготовката за деца, консултациите и психологическата подкрепа, те ще се адаптират бързо и успешно“, посочи кметът Костадин Димитров.

„За мен е чест да присъствам на откриването на Общностния център в Пловдив – това е жизнено важно пространство за бежанците, за да изградят те своята независимост и да се впишат в обществото на този красив град. Центърът ще предоставя услуги и активности, които са от голямо значение за интеграцията им“, подчерта и представителят на Върховния Комисариат на бежанците към ООН в България – Седа Кузуджу. По-късно тя и кметът на Пловдив Костадин Димитров обсъдиха на работна среща допълнителни мерки за адаптация на чужденците в обществото. Участие в нея взе и директорът на дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева.Общностен център за закрила и включване на бежанци заработи в Пловдив (СНИМКИ)

Общностен център „Компас“ се ангажира да предоставя широк спектър от услуги, включително информационно консултиране, кариерни програми, курсове по български език, психологическа подкрепа, лекции, предучилищна подготовка за деца и достъп до библиотечни ресурси. Целта на центъра е да подпомогне успешната интеграция на бежанците и мигрантите в българското общество, като улесни тяхното културно и професионално включване.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *