Общинският съвет прие бюджета на Пловдив за 2024 година

Общинският съвет прие бюджета на Пловдив за 2024 година

След близо четири часово разискване и разглеждане на над 70 нови предложения, Общинският съвет на Пловдив прие бюджета на града. „За“ гласуваха 31, а „против“ бяха 19 съветници.

Новите предложения

Всички политически групи направиха предложения за нови обекти, които да бъдат финансирани, като най-много бяха идеите на „Браво, Пловдив“, изчетени от Борислав Инчев. Съветници от различни групи предложиха създаване на нови паркове, разширяване на велоалеите, ремонти на улици и тротоари и други. Още преди гласуването от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и БСП обявиха, че няма да подкрепят бюджета.

Преди да се гледат 80-те предложения заместник-кметът по финанси Женя Петкова представи финансовата рамка на града. Тя каза, че това е бюджет на преход между два мандата, който е изготвен на базата на реалното изпълнение на бюджета за миналата година. „Този бюджет предвижда мащабни инвестиции в детски ясли, градини, училища и общежития, благоустрояване на градската страна, социалната и административната структура, чистота на града, проектиране на паркове, зелени пространства и поливни системи. Особено внимание е отделено и на културната инфраструктура, обогатяване на културния календар на Европейската столица на културата“, каза Жени Петкова.

Бюджетът на Пловдив

Бюджетът е от 684 млн. лева, като от тях 384 млн. лева са делегирани от държавата дейности – за издръжка на училища, детски градини, социални, здравни и други служби. Местните приходи са размер на 300 млн. лева, в това число и неусвоените заеми. Очакваните приходи са в размер на 235 млн. лева. Капиталовата програма е 123 млн. лева, но в нея почти няма нови обекти. В сумата не са европейските проекти, както и тези, за които се очаква държавно финансиране в размер на още 100 млн. лева.

В разходната част най-големият проект е реконструкцията на Голямоконарско шосе – 17 млн. лева, като средствата са от държавния бюджет, които са по сметките на Община Пловдив. В бюджета има още неизплатени средства за „Модър-Царевец“ и бул. „Хаджи Димитър“, както и 5 млн. лева за ул. „Царевец‘“, която трябва да бъде ремонтирана през 2024 година.

Спортните обекти също заемат съществено място. В цялата капиталова програма са заложени 18 млн. лева за басейн „Младост“, а за стадионите на Локомотив и Ботев има съответно 12 млн. лева и 6 млн. лева, които не са усвоени. Двата обекта са в списъка на обектите, които очакват финансиране в размер 74 млн. лева от държавния бюджет.  За спортния комплекс край езиковите гимназии има 3,4 млн. лева.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *