Обрат: Министерството сертифицира машините, ще се гласува ли с тях?

Обрат: Министерството сертифицира машините, ще се гласува ли с тях?

Пълен обрат по казуса с отпадането на машинното гласуване. От Министерството на електронното управление разпространиха документ, според който машините са били сертифицирани и машинно гласуване ще има.

В разпространено от министерството съобщение се казва, че от ведомството удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническите спецификации по обществени поръчки № 04312-2023-0007 и № 04312-2023- 0008. От решението става ясно, че то е подписано от заместник-министър Михаил Стойнов, който го е положил електронния си подпис в 21:14 часа тази вечер.

Припомняме, че именно липсата на подобен документ доведе до решението на ЦИК да се гласува само с хартиени бюлетини в неделя, пише Actualno.com.

Същевременно от „Продължаваме промяната – Демократична България“ обявиха, че ще атакува пред Върховния административен съд решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване за местните избори, които трябва да се проведат в неделя. „Решението на ЦИК е посегателство върху провеждането на честни и демократични избори“, заяви депутатът Васил Пандов. По думите му ЦИК не са изчакали Министерството на електронното управление да се произнесе със своето решение за сертифициране на машините. „Това ни дава основание ние да обжалваме пред ВАС решението на ЦИК, като вярваме, че закоността ще възтържествува и конституционните права на българските граждани ще бъдат съблюдавани“, обяви Пандов.

След последния развой на събитията, машинното гласуване почти сигурно ще остане в сила. Тепърва предстои да се види какво ще се случи, но експерти вече изразиха мнение, че документът за сертифициране, който все пак е постъпил в срок, ще доведе до отмяна на решението на ЦИК от по-рано тази вечер.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *