На първо четене в комисия: По 75 лв. великденски надбавки за част от пенсионерите

На първо четене в комисия: По 75 лв. великденски надбавки за част от пенсионерите

По 75 лева великденски добавки ще бъдат отпуснати на пенсионерите под прага на бедност. Това реши на първо четене Бюджетната комисия в парламента. Предложението на „Възраждане“ не само хората с пенсии под 526 лева, а всички пенсионери да получат по 100 лева, беше отхвърлено.

Приетото от комисията е по предложение на ГЕРБ и ДПС. То не е окончателно, но ще засегне над 500 000 пенсионери, ако стане факт. За това ще са нужни 40 милиона лева. Позицията на финансовото министерство по въпроса остава непроменена. Осигурителният институт не разполага с толкова средства в излишък, а мярката, според ведомството, не е справедлива, предаде bTV.

„Под въпрос е доколко предложената мярка няма да изисква допълнителни траснфери от държавния бюджет, съответно повишаване на салдото. Ако някой пенсионер получава 527 лева, няма да получи добавка. Ако е 525 лв. – ще получи 75 лева. Не виждам логика в предложението. По информацията, която аз получих по официален ред от НОИ, към края на февруари допълнителните средства са 6 милиона лева“, каза зам.-министърът на финансите Георги Клисурски.

„На фона на 24 милиарда чрез вътрешно преструктуриране не е проблем НОИ да изпълни мярката, ако се стигне до решение на законодателя Това е една утвърдена мярка“, посочи Весела Караиванова, подуправител на НОИ.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *