Мозаечната композиция пред поликлиниката в район „Тракия“ грейна след реставрация (СНИМКИ)

Мозаечната композиция пред поликлиниката в район „Тракия“ грейна след реставрация (СНИМКИ)

Приключиха дейностите по реставрация и възстановяване на авторската мозаечна композиция на големия български творец Трифон Неделчев представляваща шадраван, изработен през 1980 г., разположен пред ДКЦ V, в район „Тракия“. В процеса на работата Трифон Неделчев възстанови прецизно както над 40- годишните следи на времето, така и последствията от вандалски прояви, довели до изкъртване със сила и механично усилие на редица мозаечни елементи. Мозаечната композиция пред поликлиниката в район „Тракия“ грейна след реставрация (СНИМКИ)

Днес мозаечният шадраван е не само възстановен като произведение на изкуството, но и работещ. Пускането му в експлоатация, напълно обновен, красив и в действие, предизвика изключително много позитивни емоции сред хората в района, като част от тях лично благодариха на автора Трифон Неделчев, разказа самият творец. Мозаечната композиция пред поликлиниката в район „Тракия“ грейна след реставрация (СНИМКИ)

Предвижда се поставянето на камери, които да спомогнат за предотвратяване на вандалските прояви над красивия шадраван занапред, за да може естетизираната зона пред ДКЦ V в ЖР „Тракия“ да радва хората и да внася прохлада в летните горещини. Още през миналата година на съоръжението бе монтирано арт осветление, подменена бе системата, помпата, хидроизолацията и дюзите.Мозаечната композиция пред поликлиниката в район „Тракия“ грейна след реставрация (СНИМКИ)

Припомняме, че през август миналата година, двете големи мозаечни пана върху фасадата на бл. 15 в ж.р. „Тракия“ също грейнаха в пълния си блясък, след като в продължение на близо три месеца Трифон Неделчев, заедно с помощници, извърши прецизната и трудоемка дейност по реставрацията на двете произведения на монументалното изкуство, за да могат отново да греят в пълен блясък с естествените си цветове и в цялост. Това се случи по инициатива на кмета на район „Тракия“ тогава, а днес кмет на Пловдив – Костадин Димитров, и заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, със съдействието на директора на ГХГ Красимир Линков. Тогава  бе направена връзка с Трифон Неделчев – автор на паната, създадени през 80-те години на миналия век, в съавторство с Маргарита Томова и Александър Балдев. Неделчев, който живее постоянно в Германия, прие работата с радост, като осигури скъпоструващите материали за своя сметка и се отказа от авторски хонорар в полза на доброто дело.Мозаечната композиция пред поликлиниката в район „Тракия“ грейна след реставрация (СНИМКИ)

 „Ежегодно в бюджета на община Пловдив чрез отдел „Култура, археология и културно наследство“ се залагат средства за реставрация на монументално изкуство. По това перо бяха реставрирани мозайките на Йоан Левиев в подлеза на Чифте баня, паметника на Захари Стоянов, паметника на Момотаро от Окаяма, „Рибарчето“ и чешмата „Хорцето“, намиращи се в Цар Симеоновата градина и други. Община Пловдив ще продължава да полага усилия и грижа за опазване и управление на един правно недобре защитен сегмент на културното наследство в България – фасадното монументално изкуство, създадено през последните 70 години. Използвам възможността да се обърна към гражданите на Пловдив да проявяват нетърпимост и да не допускат вандалски прояви, да сигнализират за нередности и да пазят тези изключително красиви образци на монументално изкуство“, коментира заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.Мозаечната композиция пред поликлиниката в район „Тракия“ грейна след реставрация (СНИМКИ)

Двете реставрирани пана, заедно с шадравана, разположен в откритото градско пространство пред ДКЦ V са заведени в баланса на администрацията на район „Тракия“, която занапред ще полага грижи за тяхното поддържане.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *