Морска мина изплува край местността Паша дере (СНИМКИ)

Морска мина изплува край местността Паша дере (СНИМКИ)

Военни от ВМС унищожиха морска мина. По време на на учебно плаване, екипажът на моторен катер забелязва миноподобен обект във водите на Черно море, на 2 мили източно от местността Паша дере.

След получаване на сигнала, по указания на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, екипажът на минен ловец „Струма“ е задействан със задача да разузнае миноподобния обект.Морска мина изплува край местността Паша дере (СНИМКИ)

На място обектът е класифициран като котвена мина, тип „КПМ“, с елипсовидна форма и четири рога. Мината е изтеглена на безопасна дистанция навътре в морето и унищожена с контролиран взрив от специализирания екип на минния ловец.

Морската мина представлява експлозивен боеприпас, който е скрито поставен във водата и предназначен за поразяване на подводници, кораби и други плавателни съдове на противника, както и за затруднение на неговото мореплаване. За разлика от дълбочинната бомба, мината се оставя в изчакване на детонация, предизвикана от приближаващ се плавателен съд или пряк контакт с него.

Морските мини могат да се използват нападателно за възпрепятстване на мореплавателните действия около пристанища или отбранително за защита на приятелски плавателни съдове и създаване на зони за безопасност.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *