Молитви към Архангел Михаил - небесният пълководец, който ни пази от злото

Молитви към Архангел Михаил - небесният пълководец, който ни пази от злото

Свети Архангeл Михаил е военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта.

Според християнската религия, седем са първенствуващите ангели, наречени Архангели, които стоят край Бога и всеки един от тях има своя мисия. Един е „известител на тайните човешки“, друг е „церител на недъзите“, а Архангел Михаил е „пазител на душите и борец против злото“.

Затова често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола. В православната именна традиция няма друг божи хранител с толкова много длъжности: „вожд на небесните сили“, „борец против духовете на тъмнината“, „защитник на християните от дявола“, „предводител на христовите армии срещу езичниците“, „пазител на нашите души“ и „душевадец“.

Архангел Михаил е главният пазител на рая и най-ревностен защитник на Божия закон. Името му на иврит означава “Кой е като Бог”. В Библията е представен “вожд на войнството Господне”. Наричан е още архангелът на първия лъч, князът на архангелите, първият сред равните.

Още: Почитаме Свети Архангел Михаил

Докато архангелите са вестителите на небето, носят Божията воля и обслужват големите области от живота ни, то ангелите са най-близо до хората и се смята, че могат да общуват с нас мисловно. Още от самата ни поява на белия свят те ни придружават през целия ни живот като духовни помощници и наставници и ни предпазват от беди и зли влияния. Неслучайно вярващите християни започват и завършват деня си с молитва към ангела хранител и небесен закрилник да ги насочва към добри дела и защитава от внезапни злополуки. А когато настъпи последният час от земния път на душата, самият архангел Михаил слиза да я отдели от тялото.

Ангелите са първото Божие творение, армията небесни сили, ръководени от архангелите. Те стоят пред престола на Господа. Те са Неговите небесни пратеници и вестители (на гр. “ангелос” – пратеник на Бога), пред които той открива волята си, а те я изпълняват и просвещават останалите. Ангелът е нашият пръв закрилник, чрез който човек общува с Бог.

Ангелите са посредници между “горния” и “долния” свят и Бог ги изпраща за нашето спасение. Ангелите са невидими, защото са духовни същества без плът. Описват ги с огън, вятър и светлина. – леки, бързи, блестящи. Господ ги е дарил със свободна воля.

Но от Адам и Ева знаем, че волята води до изкушения. Не устоял на тях най-висшият от ангелите Деница. Той се възгордял и разбунтувал срещу Бога. И от Денница, което ще рече “най-светъл”, станал сатана – лъжец. Заради това Михаил го низвергнал от небето. Но сатаната повлякъл и други и една трета от ангелите станали демони и тръгнали против Бога. Деница станал зъл дух – дявол, сатана, а аверите му станали бесове.

Срещу сатаната се изправил именно архангел Михаил и попитал: “Кой е равен на Бога? Никой не е като Бог!” И на небето настанала война. Оттогава църквата е войнстваща, тъй като непрестанно воюва срещу злото и на небето, и на земята.

С Божията помощ ангелите надделели над сатаната и той саедно с бесовете паднал в ада. Като прогонил дявола в пъкъла, Архангел Михаил рекъл на останалите: „Да застанем пред Създателя наш и да не помисляме неугодно Богу!“ А Господ възнаградил верните с вечно блаженство и те тръгнали с любов да утвърждават доброто. Така че ангелите са вестители, защото Бог ги изпраща, за да възвестят на хората Неговата воля.

Има няколко молитви, за които се вярва, че имат могъща сила и са истински щит за човека срещу злите сили. За едната от тях се казва, че е предадена лично от Божия Архистратиг Архангел Михаил, който се явил на един от Богоугодните иноци в град Москва, в Кремъл, в Чутовния Манастир. ”Ако някой човек чете всеки ден тази молитва, в този ден няма да се докосне до него дяволът, нито зъл човек, ленност няма да съблазнява сърцето му, а ако човек се престави, то душата му не ще иде в ада. Амин”, казал предводителят на небесното войнство пред скромния монах.

Ето я и нея:

Молитва към Архистратига на небесните сили – Свети Архангел Михаил

Господи Боже, велики Безначален Царю, изпрати, Господи, твоя Архангел Михаил на помощ на Твоя раб (името) да ме отърве от моите видими и невидими врагове.

О, Господен великий Архангеле Михаиле, излей мирото на благостта върху Твоя раб (името).

О, Господен велики Архангеле Михаиле, съкрушителю на демоните, забрани и възпри всички мои врагове, борещи се с мен, направи ги като овце обезсили ги и ги съкруши като прах пред лицето на вятъра.

О, Господен велики Архангеле Михаиле шестокрили първи княже и воеводо на небесните сили, херувими и серафими, и на всички светии!

О, чудни Архангеле Михаиле, пазителю на неизречените Тайни Божии, бъди мой велик помощник във всичко: в обиди, в беди, в скърби и печал; в пустините и на кръстопътища, на реки и на морета тихо пристанище!

Избави ме, велики Архангеле Михаиле, от всякакви дяволски прелести, винаги ме чувай мене, Твоя грешен раб (името) молещ се на Тебе и призоваващ Твоето свято име, изпрати ми скоро твоята помощ и чуй молбата ми.

О, великий Архангеле Михаиле! Победи всяка противодействаща на мен сила със силата на Честния и Животворящ Кръст Господен, по молитвите на Пресветата Владичица Богородица и на светите апостоли, и на светителя великия свети Николай Чудотворец, на свети пророк Илия, на свети Андрей Юродиви, на светите великомъченици Никита и Евстафия, на светите светители, преподобни мъченици и на всички светии и на всички Небесни сили. Амин.

О, велики Архангеле Михаиле, помогни на мене грешния Твой раб (името), избави ме от земетресение, потоп, огън, меч и ненавременна смърт и от всяко зло, и от всеки враг: от непредвидима буря, от лъжливия, и от лукавия ме избави,

Велики Михаиле, Архангеле Господен, сега, винаги и во веки веков. Амин.

Свети Архистратиже Божий Михаиле и всички Небесни сили, молете Бога за нас!

Друга молитва към Архангел Михаил също се смята за чудодейна. Според мнозина тя дава истинска закрила на този, който я казва с вяра и чисто сърце.

Ето я и нея:

Архангел Михаил, защити ни и ни помогни да се преборим срещу злото.

И нека Бог чрез теб чуе гласът ни, и ти – Предводителя на Небесното Войнство – победи Злото, което витае около мен и моето семейство. Дай ни сила и смелост да се противопоставим на злите погледи и мисли.

Обгърни ни в светлина, и нека тази светлина заслепи враговете ни, и бъде водач във дните и пазител в нощите ни. Амин.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *