Многоетажен паркинг, голям парк и нов лечебен корпус изгражда болница в Пловдив

Многоетажен паркинг, голям парк и нов лечебен корпус изгражда болница в Пловдив

Една от най-големите болници в Южна България УМБАЛ „Каспела“ започва строителството на нов лечебен корпус. Той ще бъде на 5 етажа, заедно с многоетажен паркинг. Всички ще бъдат функционално свързани с основните корпуси на болницата. Избран е терен до вече готовия пробив „Модър-Царевец“, който се намира на основния булевард с лесен достъп до него. В район „Западен“ са и другите три  от най-посещаваните болници в областта.  Строителството ще започне поетапно, като първо ще се изгради паркинг за 300 автомобила, а няколко месеца по-късно и ще започне и изграждането на новия корпус на болницата. 

В началото на месец май ще бъде направена първа копка на паркинга, който ще бъде на 6 нива и има капацитет за 300 автомобила. Същият ще разполага със зарядни станции за електрически автомобили, а 10% от паркоместата ще са за хора с увреждания. Това е от изключителна важност за района, в който проблемът с паркирането се задълбочава през последните години. От него ще могат да се възползват не само пациенти и персонал от лечебното заведение, но и жителите от квартала. Строителните дейности ще продължат около 7 месеца и вече има интерес от предварително запазване на паркоместа от близките жилищни сгради. 

В следващия етап от строителството ще се изгради нов корпус на болницата, който ще е разположен на мястото на заведението „Ескада“, което съществуваше там над 20 години. Теренът е отреден за строителство още преди в близост да има други жилищни сгради, а общият устройствен план на града позволява сграда с височина 25 метра или 9 етажа. Новият корпус обаче ще бъде само 5-етажен и ще бъде така конструиран, че да спира шума и праха към жилищните сгради от новата пътна артерия на Пловдив „Модър-Царевец“, която от април ще стане основна транспортна връзка за района. Предвидени са да има стаи само с лице към булеварда с цел комфорт на живущите в района. Предвидено е изграждането на 1500 кв.м. парк с нови дървета и растителност, пейки и зона за отдих.

В новия корпус на сградата ще бъдат пребазирани част от клиниките на лечебното заведение, ще се изгради ново спешно отделение и отделения за палиативни грижи и долекуване. Към момента такъв тип леглова база е налична само в две болници в областта и нуждата от изграждането й е огромна. Целта е осигуряване на възможно най-добрите условия за пациентите и служителите на лечебното заведение.

УМБАЛ „Каспела“ е една от 10-те най-търсени болници в страната и развива дейност от 25 години. Всички клиники и отделения са с най-високото 3-то ниво на компетентност. В нея работят 20 професори и доценти, лекува по договор с НЗОК пациенти от цялата страна и се обучават 1200 студенти годишно от страната и чужбина.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *