Млада жена с трансплантиран черен дроб очаква първото си дете

Млада жена с трансплантиран черен дроб очаква първото си дете

Отбелязваме Европейския ден на донорството. Лекари и пациенти се събраха, за да благодарят на близките на хора, дарили органи и дали нов шанс за живот.

Първото чудо за Петя се случва преди две години. При уникална „сплит трансплантация“, при която един орган се разделя, за да спаси двама души, тя получава нов черен дроб. „Две седмици по-късно съм жива, здрава, готова за нов живот“, каза Петя Иванова пред БТВ.

След няколко месеца очаква и второто си чудо – самата тя да дари живот на първото си дете. Днес тя благодари на близките на донора си за благородното решение. „Не техния близък да почине, а всъщност техният близък ще продължи да живее и дори да не се срещнат с реципиента на своя близък, те ще знаят, че някъде там той продължава да води един стойностен и пълноценен живот“, казва тя.

Преди лекарите-спасители да се впуснат в битката за живот, една от най-отговорните задачи се пада на пилоти от 16-та транспортна авиобаза „Враждебна“, които са неизменна част от редица донорски ситуации. „Знаем, че от бързината и от това да изпълним добре полета зависи и живота на някого“, каза командирът на 1-во „Авиационно звено в 16-та транспортна авиобаза капитан Георги Пъшев.

„За нас и нашите екипи развитието на донорството и трансплантацията винаги е било кауза. За това имаме подготвени няколко екипа, които по всяко време могат да реагират при възникнала донорска ситуация. Нека не забравяме, че частица от теб може да бъде за някого целия свят „, каза полк. проф. Д-р Владимир Василев, който е зам.-директор на ВМА.

У нас в листата на чакащите са 849 българи, а донорските ситуации за 2023 г. са едва 17, докато спасени са 42 души.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *