Министър Галин Цоков откри конференция на педагозите в Пловдив

Министър Галин Цоков откри конференция на педагозите в Пловдив

„Темата на днешната конференция е свързана с две много важни страни на съвременното образование – два елемента, които в следващите години ще дадат нов път на развитие на съвременните образователни системи“ – с тези думи министърът на образованието проф. д-р Галин Цоков откри Националната конференция: „Социално-емоционално обучение в квалификацията на учителите“. Тридневният форум се организира от Департамента по квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, като на него присъстваха ректорът на висшето училище проф. д-р Румен Младенов, заместник-ректорът по научно-изследователска дейност проф. д-р Теменужка Йовчева, председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ  д-р Янка Такева, началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова и др.

В приветственото си слово министър Цоков подчерта, че концепцията на Образование 5.0, оформила се след пандемията, извежда на преден план в развитието на съвременното обучение умните технологии, от една страна, а от друга – развитието на личността на детето и на ученика, и то точно чрез социалното и емоционалното учене. Тези две страни на практика могат да променят съвременните образователни стратегии, добави той.

Ректорът на Пловдивския университет проф. д-р Румен Младенов поздрави участниците в конференцията и подчерта, че всички те са визионери в реформата на образованието, наречена социално-емоционално обучение. В словото си той отбеляза, че важна задача на образователната ни система е да формира ключови компетентности, сред които е и социалната. Тя е необходима на ученика не само в училище, но и в ежедневието му, и през целия му жизнен път, добави проф. Младенов.

Програмата на националната конференция: „Социално-емоционално обучение в квалификацията на учителите“ предвижда работа в три панела и един майсторски клас. Ще бъдат обсъдени иновативни подходи, добри практики и получени резултати от изследванията на най-добрите специалисти в страната по проблемите на социално-емоционалното обучение.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *