Медведев: Москва трябва да заличи както Украйна, така и НАТО

Медведев: Москва трябва да заличи както Украйна, така и НАТО

Бившият руски президент Дмитрий Медведев разкритикува днес обещанието, дадено на срещата на върха на НАТО, за евентуалното членство на Украйна в алианса и каза, че Русия трябва да работи за „заличаването“ както на Украйна, така и на НАТО, предаде Ройтерс.

В публикация в социалните мрежи Медведев цитира на английски декларацията на НАТО от срещата във Вашингтон тази седмица:

„Ще продължим да подкрепяме Украйна по нейния необратим път към цялостна евроатлантическа интеграция, включително членството в НАТО.“

След това той продължи на руски език:

„Изводът е ясен. Трябва да направим всичко възможно, така че „необратимият път“ на Украйна към НАТО да спре или със заличаването на Украйна, или, още по-добре, със заличаването и на двете“.

Медведев: Москва трябва да заличи както Украйна, така и НАТО

Медведев, който по време на мандата си от 2008 г. до 2012 г. бе смятан за прозападен модернизатор, се превърна в ястреб след началото на войната в Украйна, наричана от Москва „специална военна операция“, пише БНТ. Той многократно предупреди САЩ и съюзниците им, че изпращането на оръжия на Киев може да доведе до „ядрен апокалипсис“, предаде bTV.

Всяко решение за употребата на руски ядрени оръжия се взима от президента Путин, но дипломати казват, че възгледите на Медведев, който е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, дават индикации за ястребово мислене на върха на Кремъл, който представя войната като екзистенциална борба със Запада.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *