Маневрени и непредвидими: На какво са способни ракетите "Кинжал"? (ВИДЕО)

Маневрени и непредвидими: На какво са способни ракетите "Кинжал"? (ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин нареди изтребители с хиперзвукови ракети да патрулират в неутралната зона на Черно море. Според Путин, това действие е в отговор на хаоса в Близкия изток и изпращането на две ударни групи самолетоносачи в Средиземно море. Новината предизвика безпокойство от нова ескалация на напрежението в региона.

Защо е страхът от хиперзвуковите ракети?

Хиперзвуковата Kh-47M2 „Кинжал“ беше едно от шестте „непобедими“ оръжия, които президентът Путин разкри пред руския елит в обръщение към държавата в Москва през 2018 г. Презентацията включваше компютърна анимация на ядрени бойни глави, падащи върху Флорида, пише Actualno.com.

Въпреки че през 2021 г. Русия изстреля способния да носи ядрени оръжия „Кинжал“ по наземна цел в Сирия, именно в Украйна Путин избра да разгърне напълно ужасяващите си способности. Русия за първи път изстреля ракетата срещу Украйна през март 2022 г. и я използва за атака към страната в няколко случая оттогава, включително в четвъртък, когато те бяха използвани в атака срещу Киев.

По същество всички балистични ракети са хиперзвукови – което означава, че се движат поне пет пъти по-бързо от скоростта на звука. Почти всяка бойна глава, изхвърлена от ракета на километри в атмосферата, ще достигне тази скорост, насочвайки се към целта си. Това не е нова технология, обяснява CNN. Това, върху което военните сили – включително Русия, Китай, Съединените щати и Северна Корея – работят сега, е хиперзвуково плъзгащо се превозно средство (HGV). HGV е изключително маневрен полезен товар, който теоретично може да лети с огромна скорост, като същевременно коригира курса и височината, за да лети при радарно откриване и да избягва противоракетната отбрана.

Това я превръща в оръжие, което е почти невъзможно да бъде спряно. Смята се, че Русия разполага с подобни ракети в своя арсенал – системата „Авангард“, която руският президент Владимир Путин през 2018 г. нарече „практически неуязвима“ за западната противовъздушна отбрана. Според Москва, „Авангард“ може да се движи в плътните слоеве на атмосферата със скорост до 20 пъти скоростта на звука. Когато се придвижва към цел, ракетата извършва така нареченото дълбоко маневриране – и странично, на няколко хиляди километра, и на височина. Това я прави абсолютно неуязвима за всяка система за ПВО и ПРО т.е. така наречения ракетен щит, според Русия.

Но „Кинжал“, като вариант на „Iskander SRBM“, не е HGV. Въпреки че има ограничена маневреност като „Искандер“, основното му предимство е, че може да бъде изстрелян от изтребители МиГ-31, което му дава по-голям обсег и способност да атакува от различни посоки, сочи доклад от миналата година на Центъра за Стратегически и международни изследвания .

„МиГ-31К може да нанася удари от непредсказуеми посоки и може да избегне опитите за прехващане. Освен това изтребителят е значително по-труден за унищожаване от сухопътната система „Искандер“, се казва в доклада. В същия доклад се отбелязва също, че изстреляният от земята „Искандер“ се оказа уязвим за системите за противоракетна отбрана по време на войната в Нагорни Карабах през 2020 г., по време на която азерските сили прихванаха подобна арменска система. „Това предполага, че твърденията за неуязвимостта на Кинжал за системите за противоракетна отбрана също може да са донякъде преувеличени“, се казва в доклада.

Огромна маневреност и непредвидимост

Ракетите „Кинжал“ достигат скорост от около 12 хиляди километра в час. Те са дълги към осем метра и могат да бъдат натоварени с до 480 килограма взривно вещество или ядрена глава. Русия твърди, че новите ракети имат обсег, достигащ до 2000 километра. При това положение „Кинжал“ може да достигне до повечето големи градове в Европа в рамките на между 10 и 30 минути. Хиперзвуковите ракети се изстрелват от руските изтребители МиГ-31 и така обхватът им се разширява с изминатото от самолетите разстояние. Двигателят на ракетата се задейства на безопасно разстояние от изтребителя. Предполага се, че преди началото на войната Русия е разполагала с около 50 ракети „Кинжал“, обявиха от украинска страна. До момента се знае, че във войната дотук са изстреляни поне 21 такива ракети.

Скоростта и мобилността на хиперзвуковата ракета на Путин „Кинжал“ са нейните най-коварни характеристики. Ракетата е дори по-бърза от конвенционалните свръхзвукови оръжия. И за разлика от балистичните ракети, остава много маневрена до края на полета. Това оставя на вражеската противовъздушна отбрана изключително кратко време за реакция.

След изстрелването „Кинжал“ се издига на височина от 18 до 20 километра. Тя вероятно се управлява с т.нар. система ГЛОНАСС (Глобална навигационна спътникова система). Тъй като ракетата може да променя височината на полета си, маневрирането за избягване на насрещни удари е възможно по всяко време, уточнява Дойче Веле.

Има ли Западът отговор на „Кинжал“?

Доскоро се смяташе, че Западът няма отговор на ракетите „Кинжал“, като към началото на лятото нито една от тях не бе свалена от украинската ПВО. Това обаче се промени с доставките на противоракетни системи Patriot, като в началото на месец май Киев съобщи, а САЩ потвърдиха, че е била свалена такава ракета. До това съобщение се смяташе, че възможността на системата Patriot да сваля ракети „Кинжал“ е била чисто теоретична, но вече бе потвърдена и на практика.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *