Лекари отчитат: Грипът протича тежко

Лекари отчитат: Грипът протича тежко

От днес и в област Добрич са обявени противоепидемични мерки. За София-област ограниченията срещу грипа са в сила до 7 февруари, за Пазарджик и Перник до 9 февруари. Ямбол и Хасково са в епидемия до 6 февруари.

За Плевен, Смолян, Габрово, Варна и Велико Търново днес е последен ден с въведени противоепидемични мерки. Щабът в Бургас се събира този следобед и се очаква решението им за грипа.

В Пловдивска област 6 и 7 февруари са неучебни дни. А в София, където все още не е обявена епидемия, лекари отчитат, че расте броят на пациентите пред кабинетите им.

Лекарите посочват, че в момента грипът протича тежко и може да доведе до сериозни усложнения. „Причинява остро заболяване с внезапно начало, както вчера сте били добре, така изведнъж ви покосява, следвано от висока температура от 39 градуса, много силно неразположение, болки в мускулите, ставите, чувствате се буквално смазан. Може да се стигне до пневмония, възпаление на ушите и други по-тежки състояния“, предупреждава д-р Деница Даскалова.

Лечението продължава около 7 дни, ако бъдат взети мерки навреме. „Ако не се лекува своевременно, може да продължи между 7 и 10 дена като остър период, без да броим след това настъпилите усложнения. Аз днес очаквам между 50-70 заболели, като те са предимно с остра патология. Определено усещаме доста засилен натиск от болни пред нашите кабинети“, обясни специалистът.

От Столичното РЗИ казаха за bTV, че към момента не предвиждат допълнителни мерки, но данните за заболеваемостта се следят. А според прогнозите пикът се очаква в средата на месеца.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *