"Легендарен договор": Везенков напуска НБА, Олимпиакос го позлатява

"Легендарен договор": Везенков напуска НБА, Олимпиакос го позлатява

Александър Везенков взе голямото и най-вероятно – съдбоносното решение. Българската баскетболна звезда напуска НБА след сезон, донесъл му само горчилка и се завръща там, където го боготворят – в Олимпиакос. Новината съобщават гръцките медии, които са в абсолютен екстаз от развръзката.

Саша е приел предложението на бившия си клуб и подписва 5-годишен договор. Така той официално предпочете да не продължи кариерата си в Торонто Раптърс, където беше пратен след само сезон с екипа на Сакраменто Кингс.

Какви са параметрите по сделката между Везенков и Олимпиакос?

Новият договор на Александър Везенков с Олимпиакос е окачествяван като „легендарен“ от гръцката преса. По информация на sportal.gr, първите три години от контракта на крилото в Пирея са затворени, за каквито и да е опити от други клубове да го привлекат. На сезон, Везенков ще получава по 3,5 млн. евро при „червените“, които се бореха като лъвове, за да си го върнат обратно, предаде bTV Sport.

Какво се случва след изтичането на тези първи три години?

След края на тези първи три години от договора на Везенков с Олимпиакос, договорът ще бъде удължен с още две години, което ще донесе 17,5 млн. евро общо за пет сезона в Пирея в сметката на сина на легендата на Балкан Сашо Везенков. Пак според Sportal.gr, с бонусите, Везенков ще закръгли сумата на 20 млн. евро като постъпления за себе си.

Тези 20 млн. евро са абсолютен рекорд в 93-годишната история на Олимпиакос и на гръцкия баскетбол, а освен това, Везенков ще се превърне и в най-скъпоплатения играч в цяла Европа.

А какво се случи с офертата на ПАО?

MVP на Евролигата за сезон 2023 Саша Везенков отклони и примамлива оферта на върлия враг на Олимпиакос в Гърция – Панатинайкос.

Собственикът на „зелените“ от Атина, които са и настоящи шампиони в Евролигата – Димитрис Янакопулос даде всичко от себе си да отмъкне Везенков под носа на Олимпиакос. Милиардерът беше готов да даде на крилото 4-годишен договор на обща стойност 17 млн. евро.

В крайна сметка обаче Саша Везенков засвидетелства лоялност към бившия си клуб Олимпиакос, с който пожъна най-големите успехи в кариерата си преди да отлети да преследва американската мечта. Това е рекордна заплата в историята на клуба от Пирея.

А феновете вече празнуват в социалните мрежи в очакване Саша този път да ги изведе на върха в Европа. В същото време, тези финансови условия със сигурност ще превърнат Везенков в един от най-скъпоплатените баскетболисти в Европа.

Но за 28-годишния Саша Везенков и семейството му парите никога не са били водещ фактор. Това остава в сила и сега, въпреки умопомрачителните финансови условия за българина.

Ключово за избора на Саша Везенков да загърби НБА се е оказало посещението на вицепрезидента Йоргос Скиндилиас и спортния директор Христос Бафес, които пристигнаха в София на крака при него и семейството му за финални преговори.

Какво предстои сега?

Според гръцкия журналист Никос Зервас, Александър Везенков вече е уведомил ръководството на Торонто, че желае да се завърне в Европа. Зервас съобщи новината в ефира на радио bwinSPORTFM 94.6.

Сега предстои Торонто официално да освободи баскетболиста – решение, което се очаква до 48 часа. В следващите 48 часа обаче ако се появи друг тим от НБА, който поиска да вземе Везенков, то българинът ще трябва да остане в Лигата отвъд океана, гласят публикациите в Гърция.

След феноменален сезон 2022/2023, в който единственото, което не успя да спечели беше финалът в Евролигата, Александър Везенков взе съдбоносното решение да опита късмета си в НБА.

Той заигра в Сакраменто, където очакванията на всички, които го познават бяха, че няма да му е лесно, но че той ще получава шанс да докаже себе си. Още повече, че ръководството на няколко пъти прати свои емисари в Европа, които да гледат Везенков, да разговарят с него и да го убедят колко би бил важен в състава от НБА.

В крайна сметка, треньорът на Кингс Майк Браун закотви Везенков на пейката, а сезонът за него завърши със средни показатели от 5,4 точки, 37,5% успеваемост от тройката и 2,3 борби в 42 мача. Преди броени дни пък „кралете“ пратиха българина в Торонто Раптърс, използвайки го като разменна монета за други играчи.

Олимпиакос не успя да стигне до финала в Евролигата през изминалия сезон, отпадайки на крачка от битката за трофея, но за сметка на това – триумфът отиде при вечния враг Панатинайкос. Олимпиакос обаче е велик клуб – три пъти победител в Евролигата, 14 пъти шампион на Гърция, 12 пъти носител на Купата на Гърция.

Олимпиакос е собственост на една от най-заможните фамилии в Гърция – тази на братята корабни магнати и милиардери в областта на бизнеса със стомана – Йоргос и Панайотис Ангелопулос. Двамата са синове на легендарния петролен бос Константинос Ангелопулос.

Начело на Олимпиакос пък е треньорът, дал път на Саша Везенков към големите неща в баскетбола и първият, гласувал му доверие – Йоргос Барцокас. Съвместната работа на Везенков и Барцокас започна още в Барселона, където Везенков попадна съвсем млад, след трансфер от друг гръцки тим – Арис, а след това продължи в решаващ момент за бъдещето и кариерата на българина – вече в Олимпиакос.

Александър Везенков се озова в Олимпиакос през лятото на 2018 г. и остана верен на „червените“ от Пирея до лятото на 2023 г. През сезон 2022/2023 той бе избран за най-добрия играч в Евролигата, а освен това спечели наградата „Алфонсо Форд“, която се връчва ежегодно на най-добрия реализатор в Евролигата. С Олимпиакос остана на секунди от триумф в Евролигата в паметен финал с Реал Мадрид.

Везенков е двукратен шампион и двукратен носител на Купата на Гърция с Олимпиакос за 2022 и 2023 г., като през 2023 г. постигна требъл в Гърция, защото към титлата и купата на страната добави и Суперкупата.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *