„Ледена епоха“ превзема Природонаучния музей: Откриват експозиция “Полюси“ и двудневен „Леден фестивал“

„Ледена епоха“ превзема Природонаучния музей: Откриват експозиция “Полюси“ и двудневен „Леден фестивал“

Регионален природонаучен музей – Пловдив кани пловдивчани и гости на града на официалното откриване на новата експозиция „Полюси“, създадена по проект „Изграждане на жива експозиция Антарктида„, финансиран от Национален фонд „Култура“, съпроводено от провеждане на първия по рода си „Леден фестивал“ (16 и 17 февруари 2024г.).

Откриването на новата експозиция „Полюси“ и на двудневния фестивал е в петък, 16 февруари, от 10.00 часа във фоайето на музея. В него ще участва Детска формация за музика и танци при ДГ “Малкият принц“, гр. Пловдив, която ще представи пред публиката “Танц  на ледените октоподи” и “Океански оркестър”.

Гости на откриването ще бъдат Кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Програмата на „Леден Фестивал“ в петък, 16 февруари, продължава от 10:30ч. до 15:00ч. с провеждане на творческо ателие, в което малчуганите ще сглобяват образователни пъзели, които ще ги запознаят с разнообразния свят на морската фауна.

От 13:30ч. до 16:30ч. в същия ден ще има „Водно приключение“, в което децата ще имат възможност да се превърнат в своите любими водни същества чрез артистично рисуване по лицата.

В събота, 17 февруари, от 10:00ч. до 15:00ч. ще се проведе ателие за оцветяване „Антарктическите чудеса“. В него малките посетители ще се потопят в света на антарктическите животни чрез рисуване, което не само ще развие техните артистични умения, но и ще стимулира тяхното разбиране за важността на запазването на природата.

Проектът „Изграждане на жива експозиция Антарктида“ цели да надгради капацитета на музея чрез изграждане на първата в Европа експозиция от живи екземпляри, редки видове риби и безгръбначни от Антарктическия континент. Проектът е иновативен и включва няколко етапа – изграждане на експозиция, доставка на живи екземпляри от българските учени полярници от Антарктида, провеждане на Фестивал, създаване на специфично съдържание за експозицията и работа с целеви публики. Партньор по проекта е  Българският антарктически институт.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *