Коя е формулата на успеха на ТИЗ научиха общинари от Бургас

Коя е формулата на успеха на ТИЗ научиха общинари от Бургас

Хората, постоянството и работата заедно на бизнеса и всички институции! Това е ключът към успеха на Тракия икономическа зона /ТИЗ/, обясни инж. Пламен Панчев, създател на най-големия индустриален парк в Източна Европа, по време на работно посещение миналата седмица на служители от Община Бургас. Срещата за обмяна на опит и споделяне на добри практики е организирана по проект „Техническа помощ за изпълнение на Инвестиционната програма на Община Бургас“, ДБФП № BG16RFOP001-8.001- 0017-С01, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020 г. Преди да се видят с част от екипа на ТИЗ, бургаските общинари се срещнаха с техни колеги от Община Пловдив и със зам.-кмета Стефан Стоянов, който им разказа за икономическата трансформация на града в последните години.

„Имате ли хора като инж. Панчев и неговия съдружник инж. Валентин Кънчев, които със своята визия и упоритост 25 години да създават идеалната бизнес и социална среда за инвеститорите, всяка община ще бъде успешна“, посочи Димитър Иванов, кмет на Община „Марица“.

„Но ако нямахме подкрепата на общините, върху чиито територии се развива ТИЗ, нямаше как да се случат нещата“, „контрира“ инж. Панчев. Той допълни, че съвместната работа с кмета Иванов и неговия екип по обособяването в момента на 10 000 дка територия за най-големия индустриален парк в България, част от ТИЗ, със сигурност ще привлече първата милиардна инвестиция в страната. Защото в Европа само ние останахме без такава. Когато заработи тук инвеститор от подобен мащаб, той дава пример и увлича и други. А и създава партньорства с местните фирми. Например, Либхер има 76 български доставчика на детайли за производството.

Инж. Панчев посочи и друг важен аспект от работата на екипа на ТИЗ – социалния. Изграждането на общежития за работещите в някои заводи вече е факт, както и медицински център в зона Марица. А в открития през 2019 г. Център за професионално обучение Тракия преподаватели от Университета по хранителни технологии водят практиката на ученици от 5 гимназии от Област Пловдив. Създателят на ТИЗ изтъкна и изключителните заслуги на кмета на Марица за създаването на 3 училища в общината с професионална насоченост – първото е за селскостопански кадри в с. Маноле, второто в с. Калековец. Сега предстои и в с. Бенковски – за машинни оператори. „Относно паралелките винаги се допитваме до бизнеса в ТИЗ, виждаме от какво има нужда, за да подготвим и необходимите му кадри“, допълни Иванов. Той е категоричен, че от съществено значение е съвместната работа между общините при реализирането на общи проекти. Даде пример с реконструкцията на Голямоконарско шосе, при която е заложено изграждането и на велоалея – за да може работещите в индустриална зона Марица, част от ТИЗ, да се придвижват с колело.

Инж. Панчев сподели колко е впечатлен от придобивките на Бургас в мандата на кмета на морския град Димитър Николов, като Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, библиотека, добре работещ градски транспорт, пътна инфраструктура. Екипът на ТИЗ преговаря за развитие на индустриална зона в общината, отговори на въпрос от присъстващите за съвместни планове инж. Панчев.

3 милиарда евро инвестиции за 25 години е привлякла ТИЗ в своите 5 подзони, чрез които са открити 45 000 нови работни места, припомни накратко фактите Катя Стайкова, директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“. Сдружението си е поставило за цел да обедини бизнеса, образованието и науката, за да може в страната да заработи приложната наука, за създаването на високотехнологични български производства с достойно заплащане на труда в тях. Тя сподели и своето мнение, че в света надали има друг такъв пример – двама визионери като инж. Панчев и инж. Кънчев с подкрепата на малък екип да привлекат над 200 фирми да инвестират на едно място. В българските и чуждите медии трябва по-често да се говори за доброто, което се случва в страната, а не само масово да са отразява лошото. Така се създава негативен имидж на България.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *