Конституционният съд отхвърлил референдума за еврото?

Конституционният съд отхвърлил референдума за еврото?

Имаме категорична информация, че КС е взел решение да бъде отхвърлена жалбата на „Възраждане“ срещу решението на Народното събрание от юли 2023 г., с което се отказа провеждането на референдум за запазване на лева. Това каза пред БНР Цвета Рангелова, депутат от „Възраждане“, която беше кандидат за конституционен съдия.

„Продължаваме да получаваме въпроси от гражданите, с които се срещаме . Хората, които са се подписали под искането за този референдум, искат да бъде зачетен техният вот. … Очевидно е нежеланието на самопровъзгласилия се за елит от 168 депутати да спира всякакви полезни инициативи в полза на българите“, подчерта тя и обясни, че „Възраждане“ не е против приемането на еврото, а е на мнение, че българската икономика още не е готова за влизане в еврозоната.

Рангелова изказа несъгласие, че кандидатурата ѝ за съдия в КС е политизирана, въпреки че е депутат от политическа партия: „Аз не участвам в ръководството на партия „Възраждане“, никога не съм заемала ярки политически позиции, обичайно позицията ми е съвпадала с очакванията на хората, които са ме избрали за съответната позиция. Смятам, че не покривам силно политизирания профил на Десислава Атанасова“.

„Очакваме Конституционният съд да отхвърли искането ни, с което обжалваме промените в Конституцията“, заяви още Цвета Рангелова и коментира, че КС вече запълва състава си със “ силно изразени политически фигури, които са гласували в парламента тези промени и няма причина сега да гласуват с друга съвест и да кажат, че промените са противоконституционни“, каза тя.

Рангелова беше категорична, че „Възраждане“ не е в изолация в Народното събрание: „Напротив, ние обединяваме опозиционните партии. Целта на обединението е около идеи и цели, а не някакви тъмни сделки“.

Като „страховити опорки, които имат за цел да дискредитират „Възраждане“ тя определи твърденията, че партията цели излизане на България от НАТО и ЕС: „Ние настояваме да сме партньори в тях, а не да сме изпълнители на условия, които са в ущърб на българската икономика и на българското общество“, каза още Рангелова.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *