Колко постни ястия да сложим на трапезата на Бъдни вечер?

Колко постни ястия да сложим на трапезата на Бъдни вечер?

На 24 декември, цяла България се събира около трапезата, за да отбележи един от най-важните семейни празници – Бъдни вечер. Това е денят преди раждането на Исус Христос, известен и като Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич или Наядка.

Бъдни вечер ознаменува и края на четиридесетдневните коледни пости, започнали на 15 ноември. Според различни народни вярвания, Христос е роден на Бъдни вечер, но това се обявява на следващия ден. Традицията кара цялото семейство да се събере около огнището, където се подреждат важни символични ястия.

Основното изискване за ястията на трапезата е да бъдат постни и в нечетен брой. Обичайно се поднасят 7 или 9 видове ястия – числа, които са заредени със символика. Според вярванията, 7-те ястия представляват дните от седмицата, а 9-те са свързани с продължителността на бременността. В някои региони на България обаче, на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия, съответно, колкото са месеците в годината.

Символиката на всяко ястие на трапезата е от голямо значение за българина. Обредните хлябове, които представляват Коледа, селските занаяти и коледарите, се месят с ритуали и песни. На трапезата се разчупва питата със сребърната пара, като първото парче се оставя пред домашната икона. Вярва се, че носителят на този късмет е най-голeмия късметлия в дома.

В някои региони хлябът се пълни и с дрян за здраве, а първото парче с дряна се оставя на Богородица пред иконата. Обичаят гласи, че късметът пада на този, на когото се падне парчето с дряна. Вярва се, че никой не трябва да напуска масата по време на вечерята, а трапезата не се раздига, за да не избяга късметът. Според вярванията след този ритуал идват починалите, за да похапнат.

Преди да седнат на масата, вечерята трябва непременно да бъде кадена. Този обичай предвижда, че най-възрастният мъж или жена в дома прекадява масата с тамян, след което обикаля всички стаи и помещения, включително двора и обора. В народната мъдрост, този обряд прогонва злите и нечисти сили от дома.

Празничната атмосфера на Бъдни вечер прелива в нощната Коледа, когато коледарите обикалят домовете и благославят стопаните. Те пеят песни, изразявайки прослава и благопожелание за семействата, които посещават. Въпреки предизвикателствата на съвременния свят, Бъдни вечер ни напомня да търсим светлина и начало в доброто и единството.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *