Кои са петте показателя за физическа активност, които наистина имат значение за здравето?

Кои са петте показателя за физическа активност, които наистина имат значение за здравето?

Откакто първият FitBit беше пуснат през 2009 г., инструментите за проследяване на активността непрекъснато си проправят път към масовия поток – днес марки като Whoop, Garmin и Apple се състезават за лидерско място в индустрия на стойност над 13 милиарда долара.

Тъй като тези устройства се развиха, за да обслужват все по-разнообразни данни за телата ни, обаче, те неволно направиха по-голямо предизвикателство да разпознаем кои показатели всъщност заслужават вниманието ни. Както Сам Сетарех, MD, MS , директор на клиничната кардиология в Beverly Hills Cardiovascular, казва: „Това е претоварване с информация.“

Независимо от това, инструментите за проследяване на активността имат потенциала да бъдат полезни, като ни помагат да определим количествено нашето здраве, фитнес и уелнес и предоставят прозренията, от които се нуждаем, за да направим информирани корекции, за да ни доближат до целите ни. За да намали шума и да ви помогне да се съсредоточите върху най-полезната информация, проследявана от вашите устройства, GQ поиска експерти от областта на медицината, спортните постижения, храненето, науката и данните да оценят. Ето петте показателя, които са най-важни достоен за вашето време и внимание, пише GQ.com.

Променливост на сърдечната честота (HRV)

„Твърдо вярвам, че HRV е най-важният показател, който можем да проследяваме, когато става дума за всякакъв тип носимо устройство“, казва Джъстин Рьотлингшофер, треньор и основател на Own It.

Различава се от сърдечната честота в покой или максималната сърдечна честота – HRV измерва минутните колебания във времето между ударите на сърцето. Като мощен показател за цялостно здраве, HRV се влияе от широк спектър от фактори, вариращи от ежедневен стрес и натоварване при тренировки до сърдечни проблеми и състояния на психичното здраве като тревожност и депресия. „Не знам дали наистина има друг маркер, който ви дава по-добро разбиране за това как се справяте както психологически, така и физиологично“, казва Кристен Холмс, глобален ръководител на човешкото представяне и главен учен в Whoop .

В най-полезната си форма HRV е един вид основен индикатор за състоянието на вашето тяло. Може да потвърди, че начинът ви на живот работи за вас или че нещо под капака има нужда от коригиране. „Това те кара да погледнеш честно на начина си на живот. Как изглежда вашият сън? Как изглеждат ежедневните ви стресови фактори? Как изглежда вашето обучение“, пита Крис Мор, PhD, RD, съосновател на Mohr Results .

Измерена в милисекунди, нормалната HRV за възрастни може да варира от под 20 до над 200, в зависимост от възрастта, пола и други фактори. Експертите препоръчват да обърнете внимание на вашата лична тенденция, а не на абсолютен брой – относително висок HRV означава, че сте готови за натоварване, докато спадът на HRV показва, че е време за почивка и възстановяване.

V02 Макс

V02 max обикновено се счита за най-добрата мярка за аеробна годност. По същество това е индикатор за способността на тялото ви да консумира кислород по време на физическо натоварване. За най-точно измерване на вашия V02 max ще трябва да насрочите лабораторна сесия. За щастие на огромното мнозинство от нас, това няма да е необходимо, тъй като много устройства за проследяване на активност всъщност предоставят доста добра оценка на вашия V02 max въз основа на други данни.

Въпреки че всяко максимално отчитане на V02, изчислено извън лаборатория, ще бъде само приблизителна стойност, това е повече от достатъчно, за да проследите напредъка си във времето. „При който и да е от тези показатели тенденцията е най-важна, а не изолираните отделни точки от данни“, казва д-р Сетаре.

Консистенция на съня

Не би трябвало да е изненадващо да видите показател за съня в този списък, тъй като сънят универсално се смята за едно от най-важните неща, които можете да направите за здравето си. Повечето тракери за активност улавят различни данни за съня и те са склонни да подчертават неща като продължителност на съня, смущения и времето, което прекарвате в различни фази. Въпреки че това са интересни числа за разглеждане, те са надолу по веригата от един показател, който в крайна сметка диктува качеството и възстановителния потенциал на вашия сън.

„Постоянството на съня е на върха по отношение на показателите, на които искате да обърнете внимание“, казва Холмс. За разлика от продължителността на съня (общото време, което прекарвате в сън) или качеството на съня (времето, което прекарвате в REM и бавновълнов сън, като процент от продължителността на съня), консистенцията на съня проследява колко постоянно ще спите и ще се събуждате в по едно и също време всеки ден, което изследователска статия от 2024 г. в списание Sleep корелира с редица ползи, включително по-нисък риск от смърт от сърдечни проблеми, метаболитни заболявания, рак и други причини.

Дневен брой стъпки

„Това не е най-секси отговорът, но ежедневният брой крачки е добър, за да го държите под око“, казва д-р Мор. „Изглежда, че се връщаме към ползите от общата физическа активност. Мисля, че за известно време се отдалечихме от важността на това и навлязохме в много конкретна информация за фитнес и забравихме как само основното движение е наистина страхотно за вашето здраве“, допълва той. Скорошни изследвания установиха, че ходенето до 8800 стъпки на ден намалява риска от смъртност и сърдечно-съдови заболявания съответно с 60% и 51%.

„Там има толкова много статистическа сила, че почти не можете да оспорите това“, казва Милица Макдауъл, вицепрезидент по операциите в Gait Happens . „Ако ви помоля да извършите дейност, която ще намали риска от заболяване наполовина, бихте ли я направили? Някои от другите данни, които получаваме от тези устройства за проследяване на активността, са малко по-субективни, но това е количествено измеримо число+, категорична е тя.

Дихателна честота

Вашата дихателна честота е броят на вдишванията, които правите за минута. Въпреки че това е сравнително прост показател, който можете да измерите дори без фитнес тракер, това е друг, при който тенденцията е по-полезна от конкретно число, казва д-р Сетаре.

Забележимо и продължително увеличаване на дихателната честота може да е индикатор за всичко – от алергична реакция до безпокойство, но по-често това означава, че сте на път да се разболеете.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *