Кои са най-честите симптоми при непоносимост към глутен?

Кои са най-честите симптоми при непоносимост към глутен?

Наричат глутена тихият убиец, защото може да причини хронични увреждания. Понякога човек дори не осъзнава последствията от консумацията на глутен. Затова е по-добре да проверите дали тялото ви има непоносимост към него.

Ето и някои от най-честите симптоми при непоносимост, изброени от BrightSide.me.

Проблеми със стомашно-чревния тракт

Симптомите са свързани главно с червата: гадене, подуване на корема, диария, болки в корема и дори запек. Хората често свързват тези симптоми с други заболявания. А пациентите често погрешно са диагностицирани със синдром на раздразнените черва (IBS). Проучванията потвърждават, че 10-15% от световното население страда от IBS. Но тази диагноза може да бъде поставена при хора с чувствителност към глутен, които не получават подходящо лечение, предупреждават специалисти.

Необясними промени в теглото

Непоносимостта към глутен може да доведе както до загуба на тегло , така и до наддаване на тегло без видима причина. Това се случва поради възпалителни процеси на клетъчно ниво и метаболитни нарушения. Рязката промяна в теглото може да придружава други неприятни заболявания. Но това може да бъде  свързано с непоносимост към глутен, ако е придружено от други симптоми на  малабсорбция.

Хормонален дисбаланс

Съществува пряка връзка между непоносимостта към глутен и хормоналните нарушения, които могат да се появят като нередовен менструален цикъл, внезапни колебания в теглото, ПМС и нарушения на съня. Хормоналните смущения, причинени от непоносимост към глутен, могат да се засилят многократно по време на пубертета, бременността и менопаузата. Имайте предвид, че тези симптоми се разпознават предимно при жените.

Проблеми с централната нервна система

Глутенът увеличава възпалението и пропускливостта на червата. В резултат на това симптомите на чувствителност към глутен могат да включват проблеми с концентрацията, депресия , безпокойство, безсъние и умора. Някои хора с непоносимост към глутен изпитват раздразнителност и чувството, че лесно губят мислите си и имат лоша концентрация.

Според информация, събрана от проучване, хората с непоносимост към глутен са по-склонни към мигрена от останалите хора. Причините за главоболие могат да бъдат много различни. Човек, който е алергичен към глутен, може да получи главоболие 30-60 минути след хранене.

Проблеми с кожата и ноктите

Кератозата на косата и херпетиформният дерматит са две кожни състояния, пряко свързани с непоносимостта към глутен. Симптомите включват сърбеж и обриви, които могат да се появят по ръцете, торса, лицето, задните части, лактите и линията на косата. Друг симптом са отслабените и чупливи нокти. Други кожни раздразнения като мимическа екзема могат да сигнализират за блокиране, предизвикано от глутен.

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Друго разстройство, което може да бъде свързано с непоносимост към глутен, е  разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). То може да се прояви както при деца, така и при възрастни. Хората с това разстройство имат кратък период на внимание и проблеми със самоконтрола. Диета без глутен може да помогне за намаляване на симптомите на ADHD.

Лошо състояние на зъбите

При непоносимост към глутен се нарушава усвояването на необходимите елементи и минерали в червата. Това важи и за калция . Резултатът може да бъде  проблеми със зъбите и устната кухина: свръхчувствителност на емайла, кариес, кариес и язви на лигавицата. Ако се грижите добре за зъбите си, но все пак забелязвате някои проблеми, причината може да е в консумацията на глутен.

Желязодефицитна анемия

Много често цьолиакия се диагностицира поради  желязодефицитна анемия. Симптомите му включват намален кръвен обем, умора, задух, главоболие, бледност на кожата, лигавиците и дори артрит. При непоносимост към глутен често има нарушение на абсорбцията на желязо в червата.

Автоимунни заболявания

Много хора с автоимунни заболявания имат анамнеза за непоносимост към глутен. Цьолиакия е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува собствените си чревни клетки, след като в тях навлезе глутен. Проблемът се утежнява от факта, че това автоимунно заболяване увеличава риска от развитие на други автоимунни заболявания, като автоимунен тиреоидит, автоимунно чернодробно заболяване, болест на Crohn, диабет, витилиго, ревматоиден артрит и множествена склероза.

Как да лекуваме чувствителността към глутен?

Тествайте се.

Вашият лекар ще вземе кръвна проба и ще я провери за антитела , които обикновено присъстват в кръвта на хора с целиакия. Преди прегледа трябва да включите глутен в диетата си, тъй като това ще помогне да се избегнат неточни резултати.

Елиминирайте глутена от вашата диета.

Той се съдържа се в:

пшеница ;

ръж;

булгур;

брашно;

грис;

И в редица други храни.

Винаги проверявайте състава на продукта. Предпочитайте продукти, които съдържат в етикета си надписа „без глутен“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *