Кметът на Асеновград: 24-ти май е символ на достойнство, традиция и духовност

Кметът на Асеновград: 24-ти май е символ на достойнство, традиция и духовност

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ, РЪКОВОДИТЕЛИ НА УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, ПРОСВЕТИТЕЛИ И КУЛТУРНИ ДЕЯТЕЛИ, ЧИТАЛИЩНИ ДЕЙЦИ И ТВОРЦИ, УЧЕНИ И ЖУРНАЛСИТИ, БИБЛИОТЕКАРИ И ХОРА НА ИЗКУСТВОТО И СЛОВОТО В ОБЩИНА АСЕНОВГРАД,

24-ти май не е просто поредният официален празник – това е денят, в който всеки българин може да каже, че е горд потомък на нация, заемаща своето място в историята на Европа. 24-ти май носи особен ореол. 24-ти май е символ на достойнство, традиция и духовност. Празник, който заема специално място в сърцето на всеки българин. Затова и всеки един от нас на този ден изпитва особено вълнение. Делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици е велико, защото ни е съхранило, като нация, в трудни времена. То отразява в най-пълна степен стремежа на народа ни към просвещение и духовно израстване.

Честит празник, уважаеми учители!

Благодаря ви, че в трудни дни, дни на изпитание, вие доказвате, че да си учител не е просто професия, а призвание. Благодаря ви, че давате всичко от себе си, за да могат нашите ученици да покриват не просто държавните образователни, а и житейските стандарти, които да ги възпитат на морал, етичност, емпатия, защото най-важното е нашите ученици да бъдат, преди всичко, добри хора, с добри сърца и с добри дела зад гърба си, защото такива хора променят света. Благодаря ви, че сте щедри на време! Благодаря за вашата отдаденост и ентусиазма, който предавате на децата. Благодаря ви, че намирате сили да се усмихвате, след нелекия работен ден! Гордостта на учителя е в растежа на засадените семена. Пожелавам ви да се радвате на много поникнали семена и да се наслаждавате на тяхното бързо израстване.

Честит празник, скъпи ученици!

24-ти май е преклонение пред делото на светите братя Кирил и Методий, този празник е урок за вярност и родолюбие, който трябва добре да научите! И помнете, да се учиш е все едно да плуваш срещу течението, щом спреш, отнася те назад. Затова не преставайте да учите, за да може течението да ви помогне да плувате напред и да акостирате на онзи бряг, където ви чака успех. Грабете с пълни шепи това, което ви дават вашите учители! И помнете – „Народността не пада там, дето знаньето живей!”

Уважаеми дейци на културата и читалищни деятели, пазители на словото и духовността, нека не стихва жаждата Ви за знания, духовното Ви извисяване и светлият зов на българщината у всички Вас! На тази дата отново искам да заявя, че съм изключително горд с успехите на асеновградските ученици, учители, писатели, художници, артисти, певци, журналисти – всички, които допринасят за това, славата на Асеновград, като културен, креативен и интелигентен град, да не помръква.

С уважение:
Д-р Христо Грудев
Кмет на община Асеновград                                                                                                               

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *