Китай пусна на вода малък боен кораб: Защо това е лоша новина за Запада? (ВИДЕО)

Китай пусна на вода малък боен кораб: Защо това е лоша новина за Запада? (ВИДЕО)

През 2020 г. корабостроителницата Fincantieri Marinette Marine в Уисконсин спечели договора за изграждане на първия кораб от нов клас фрегати с управляеми ракети за Военноморските сили на САЩ. Корабостроителницата монтира кила през 2022 г. Две години по-късно Военноморските сили признаха, че първата фрегата, наречена Constellation, в превод Съзвездие, е закъсняла с четири години, най-вече заради недостиг на работна ръка. Нещо повече – тя няма да бъде доставена на флота до 2029 година, пише The Telegraph.

Сега сравнете това със светкавичното изграждане на първата в потенциален нов клас корвета с управляеми ракети за китайския флот.  Чуждестранни анализатори за първи път забелязаха елегантната, приблизително 100 метровия съд, който се строи в корабостроителницата Liaoning в североизточен Китай от ноември. Шест месеца по-късно корабът беше пуснат в изпитания. Това означава, че е възможно корабът да бъде построен, пуснат на вода и доставен за около година – седем пъти по-бързо, отколкото Fincantieri завършва първата фрегата на ВМС на САЩ.

Истинска мистерия

Новият китайски военен кораб е мистерия. Не знаем точно за какво служи или на какво е способен. Не знаем и колко струва. Не знаем също дали Пекин планира да направи повече бройки или кога. Но ние знаем, че китайците са го построили бързо. И това е проблем. Китайският флот вече разполага с близо 350 бойни бойни кораба, което е доста повече от американския флот.

Да, американските кораби са по-големи, по-тежко въоръжени и по-сложни – поне засега. Но военноморското корабостроене на САЩ е в разгара на трудова и управленска криза, която дълбоко забавя темповете на работа и свива доставките само до няколко кораба годишно. Междувременно китайското военноморско корабостроене се разширява и ускорява – и доставя все по-големи и по-големи, по-добри и по-добри кораби, като това става все по-бързо.

Вероятно няма да мине много време, преди китайците не просто да строят повече военни кораби, но и те да са по-добри, предупреждава The Telegraph. Новата корвета има стелт функции: чисти линии, наклонен надолу корпус и оръжия и сензори, прибрани в надстройката и корпуса. Тези характеристики биха могли да намалят радарната сигнатура на корветата и да помогнат на кораба да се слее с фоновия безпорядък на крайбрежните води.

Невидимите военни кораби не са нещо ново. Американският флот разполага с три разрушителя с функции за избягване на радарите. Шведският флот разполага с пет стелт корвети. Китайският флот все още не използва стелт кораби на предна линия – но вероятно възнамерява да го направи.

Новата корвета може да бъде тестова платформа за нов дизайн на корпуса и други специфични подсистеми, които военноморските архитекти биха могли да добавят към бъдещи проекти на кораби. Или може да бъде водещият кораб в цял клас. Няма да знаем, освен ако и докато китайските корабостроителници не започнат да строят повече такива.

Ако корветата е водещият кораб в един изцяло нов клас, очевидно е какво би направил китайският флот с такива кораби. Корветите са най-малките океански военни кораби. Липсва им тежкото въоръжение и издръжливостта на по-големите фрегати, разрушители и крайцери.

Но това не е недостатък

Една корвета има достатъчно огнева мощ и издръжливост, за да патрулира в крайбрежните води, сама или на малки групи. Корветите могат да защитават дълги уязвими брегови линии, така че да не се налага други военни кораби да го правят. По този начин корветите освобождават по-големи кораби за по-опасни, по-далечни задачи: например плаване на хиляди мили от брега в група с други големи кораби, за да се сблъскат с вражеска флота.

Китайският флот вече разполага с десетки корвети, но те са далече по възможности от новата. Нов клас невидима корвета може да ги замени, да засили крайбрежната отбрана на Китай и да гарантира, че китайските командири няма да губят фрегата, разрушител или крайцер в мисия с ниски залози, близо до брега.

Мислете за корветата като за кораб за оптимизиране на флота. Той дава на планиращите опции, позволявайки им да изпълняват пълен набор от морски задължения – от патрулни и полицейски мисии до войни с висок интензитет – без да възлагат на твърде много кораби конкретна задача.

Трябва да се отбележи, че американският флот се бори да оптимизира и бърза да изведе от експлоатация своите практически чисто нови крайбрежни бойни кораби – които са между корвети и фрегати по размер – за да харчат повече пари за разрушители и фрегати. Невероятно, но американският флот все още назначава някои от най-добрите си разрушители за патрули за борба с наркотиците в Карибско море. Това е вид мисия, за които на практика именно корветата е създадена.

Ако китайският флот реши да построи повече стелт корвети, това може да се случи бързо. Истината на военноморското корабостроене е, че построяването на първия кораб от нов клас отнема най-много време. Ако китайците построят своята първа нова корвета само за около година, представете си колко бързо биха могли да построят допълнителни кораби от същия клас.

Една нова корвета няма да повлияе на баланса на силите между китайския и американския флот. Но скоростта, с която е построен този кораб, и фактът, че това е очевидно сложен дизайн, ясно илюстрират явните разлики между американските и китайските отбранително-промишлени бази. И това определено може да промени баланса на силите.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *