Кърлежите настъпват: Защо има ваксина за лаймска болест за кучета, но не и за хора?

Кърлежите настъпват: Защо има ваксина за лаймска болест за кучета, но не и за хора?

С нарастването на случаите на ухапвания от кърлежи, зачестяват и диагнозите на лаймска болест и други предавани от насекомото зарази. Има ли лекарства и ваксини, които да предотвратят предаването им на хората?

„При лаймската болест животните имат много повече възможности, отколкото хората“, казва д-р Линден Ху, професор по имунология в Медицинския факултет на университета Тъфтс. Това включва няколко лаймски ваксини, както и перорални и локални лекарства за предотвратяване на кърлежи.

Загрижеността за безопасността и съмненията относно общественото приемане възпрепятстваха разработването на тези видове лекарства за хората. Но с нарастването на броя на случаите на Лаймска болест и други зарази, пренасяни от кърлежи, през последните години, изследователите проучват нови и стари възможности, а няколко сега се тестват в клинични изпитвания върху хора, пише New York Times.

Ваксини

Между 1999 г. и 2002 г. в Съединените щати всъщност имаше ваксина за хора срещу лаймска болест. Лекарството, наречено Lymerix, беше одобрено от Агенцията по храните и лекарствата през 1998 г., след като клиничните изпитвания го счетоха за безопасно и ефективно за предотвратяване на инфекция с бактерии, причиняващи болестта. Препоръчва се на хора на възраст между 15 и 70 години, които живеят или работят в райони, където лаймската болест е често срещана.

Малко след като хората започнаха да получават ваксините, се появиха съобщения за странични ефекти, най-вече със симптоми на артрит. Федералните здравни служители „го разгледаха много внимателно“ и не откриха доказателства, че ваксината не е безопасна, каза д-р Ерол Фикриг, експерт по инфекциозни заболявания в Медицинския факултет на Йейл, който е участвал в разработването на лекарството.

Но щетите върху репутацията бяха нанесени. Продажбите на ваксината рязко спаднаха и през 2002 г. GlaxoSmithKline, която произвежда лекарството, я изтегли от пазара.

Лаймските ваксини, които в момента съществуват за кучета, са подобни на тази, разработена за хора. И двете ваксини действат основно, като подтикват имунната система да създаде антитела срещу протеин, наречен OspA, който се произвежда от бактериите, причиняващи Лаймска болест, които се предават чрез слюнката на кърлежите. Когато кърлеж погълне кръвта на куче, антителата убиват бактериите, живеещи в червата на кърлежа, предотвратявайки причиняването на инфекция.

През последните години фармацевтичните компании Pfizer, Valneva и Moderna разработиха две нови ваксини за хора, които са насочени към същия протеин OspA, въпреки че други аспекти са променени от оригиналната версия, казва д-р Фикриг. И двете ваксини в момента са в клинични изпитания и резултатите се очакват след няколко години.

Локални и перорални лекарства

Другите основни методи за превенция за собствениците на домашни любимци са локално и орално лечение. Тези лекарства, наречени акарициди, се разпространяват в тялото на животното, след като бъдат погълнати или нанесени върху кожата и убиват кърлежи, заедно с бълхи и акарите, когато те ухапят. Основно предимство е, че предпазват от множество инфекции, пренасяни от кърлежи, а не само от лаймска болест.

За много от тези заболявания кърлежът трябва да остане прикрепен към своя гостоприемник за ден или два, за да причини инфекция, казва д-р Джанет Фоли, професор по медицина и епидемиология в Университета на Калифорния, Училището по ветеринарна медицина Дейвис. „Така че, ако можете да убиете кърлежа в рамките на часове, ще предотвратите възможността за предаване на нещо като лаймска болест“, обяснява тя

Въпреки че както пероралните, така и локалните лекарства са токсични за кърлежите, до голяма степен е доказано, че са безопасни за кучета в използваните дози. Въпреки това, д-р Ху казва, че доколкото му е известно, малцина досега са мислили да проучат дали хората също могат да ги използват като профилактика срещу инфекции, пренасяни от кърлежи.

„Токсичността на акарицида за кърлежите е много, много, много по-голяма от неговата токсичност за бозайниците“, казва д-р Фоли. „Но е разбираемо, че някои хора може да се притесняват от приемането на лекарство, което насища тялото с токсин само в случай, че бъдат ухапани от кърлеж. Мисля, че няма да има много пазар за това за хората“, допълва д-р Фоли.

Една малка фармацевтична компания, Tarsus Pharmaceuticals, обаче смята, че може да има такъв пазар. В сътрудничество с д-р Ху тя тества дали орален акарицид, използван в някои ветеринарни лекарства за кърлежи, наречен лотиланер, е безопасен и ефективен при хората. Лекарството наскоро беше одобрено и като капки за очи за хора за лечение на възпаление на клепачите, причинено от акари.

„Ние всъщност сме един от малкото примери за пренасяне на лекарство от животните към хората“, казва д-р Бобак Азамиан, съосновател, председател и главен изпълнителен директор на Tarsus Pharmaceuticals.

Според компанията, ранните клнични изпитвания на лотиланер – предоставян на хората като хапче, а не като дъвчеща храна с вкус на говеждо, показват, че е около 90 процента ефективен при убиването на кърлежи, които са ухапали участниците както в деня, в който са взели лекарството, така и до 30 дни по-късно. По време на тестовете не са се появили сериозни опасения за безопасността, каза д-р Азамиан.

Все пак ще минат няколко години и още няколко кръга клинични изпитания, преди някое от тези лекарства да достигне до преглед от FDA. И дори тогава, казва д-р Ху, който също е работил върху ваксината на Moderna, никога не е сигурно как хората ще го приемат.

 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *