В първата събота на Великия пост в България се празнува Тодоровден или Конски Великден. Други имена на празника са Тодорица и Тудорица. На този ден се възпоменава Свети Тодор Тирон и се поздравяват всички Тодоровци и техните производни, а с празника са свързани и интересни традиции, пише Actualno.com.
Има традиции, свързани с този ден:
– Жените се съветват да мият косата си, за да й помогнат да расте по-добре. За да направите това, трябва да използвате сода със слама от конюшнята.
– Не можете да ядете лук, за да предпазите конете си от заболяване.
– Сутрин мъжете се грижат за конете си и се подготвят за състезанията, основната атракция на деня.
Какво задължително се яде на Тодоровден?
Народът свързва празника с надеждата за плодородие и Тодоровден. Щом Слънцето се покаже, стопанката на къщата замесвала обреден хляб с формата на подкова, украсен e с орехови ядки или варена царевица. Намазва се с мед и се раздава на близките.
Преди това свекървата проверява дали е добре изпечен и чак тогава се начупва. По този начин се сближавали свекърва и снаха, а старите приемали младата булка. От хляба се поставя и в яслите на конете, за да са здрави и да имат здраво потомство.
Хлябът е известен още с името копито, конче или просто Свети Тодор. На този ден конете се сресват празнично, а в гривите им момите вплитат сини мъниста против уроки или връзват червени конци, да ги пазят от лоши очи. Най-голямо внимание се отделя на конската опашка. Първо се сресва, после се сплита и се украсява богато.
Правят се състезания. Победителят в състезанието получава като награда риза или кърпа, а конят му получава нова юзда. След това победителят обикаля всички къщи в селото и им честити празника. Естествено, той също е поздравен и конят му е напоен.
На празничната трапеза се приготвят специални постни ястия – гъбена чорба, „тодоровска леща“ (гъста постна супа) и обреден хляб.