Какво да ядем и пием в жегите?

Какво да ядем и пием в жегите?

„Важно е да напомняме на хората за нещата, които трябва да правят във връзка с оцеляването в тези температури. Да убеждаваме някой да пие вода, е все едно да го убеждаваме да диша. Напитките и чайовете, които съдържат кофеин, не трябва да бъдат смятани за вода – защото кофеинът обезводнява. Когато пием кафе, ние имаме нужда от повече вода. Алкохолът също – студената бира през лятото не е вода.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV специалистът по хранене Ипократис Пападимитракос.

„Освен в чистата ѝ форма, ние приемаме вода и консумирайки плодове и зеленчуци. Ако обърнете внимание – летните плодове са пълни с вода. Природата го е балансирала това нещо. Именно затова трябва да се водим от този усет. Всеки следва някаква формула, но на ден трябва да се приемат от 8 до 10 чаши вода от 200 мл.

Водата е важна за много неща. 60% от тялото ни е вода. Когато губим течности, сякаш се смаляваме“, допълни той.

„Ледената, студена вода е привлекателна, но в пустинята се пие горещ чай. Защото тялото усвоява и консумира всичко в телесна температура. Така че – ако ние пием екстремно студена вода, тялото първо трябва да я затопли. Съответно се мобилизират всички процеси, които загряват тялото. Когато пием горещ чай, тялото трябва да го охлади – мобилизират се всички процеси, които охлаждат“, каза Пападимитракос.

По думите му консумирането на ледени напитки, когато се печем на слънце, е много рисково, тъй като може да създаде проблеми на храносмилателната система.

„Когато се печем на слънце е много рисковано да пием студени напитки, защото контрастът в температурите може да създаде много сериозни проблеми на храносмилателната система“, обясни специалистът.

Той заяви, че месото не е особено подходяща храна по време на горещините:

„Месото изисква повече енергия за храносмилане, което кара тялото ни да работи повече, натоварва се и се затопля. Затова по-простите захари са много по-подходящи за моментите с високи температури. Солта е важна лятото. Препоръчителната доза за сол е три грама на ден. Това означава две щипки сол в храненето. Чрез изпотяването човешкото тяло губи много сол и минерали, затова е важно да си ги набавяме“, допълни специалистът.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *