Как да промените живота си за пет секунди? Вижте това просто правило

Как да промените живота си за пет секунди? Вижте това просто правило

През 2008 г. авторът, предприемач и награждаван телевизионен коментатор Мел Робинс остава без работа, без пари и без възможности. Съпругът й, Крис, инвестирал в ресторант, който изпитва проблеми и семейството e изправено пред фалит. Простите ежедневни решения като ставането от леглото сутрин изведнъж се превръщат в истинско усилие, пише Inc.com.

Робинс осъзнава, че се нуждае от нещо повече от мотивация, за да се измъкне от страха си. Тя се нуждае от стратегия – нещо, което да я подтикне да предприеме действия, дори когато не й се иска, защото – както откри професорът от Харвард Джералд Залтман – 95 процента от решенията, които хората вземат, не се основават на логика или рационално мислене. Те се основават на емоция, на това как човек се чувства относно действието.

„По-голямата част от времето, когато имате неща, които трябва да направите, няма да ви се иска да ги направите. И е голяма грешка да седите и да мислите, че първо трябва да сте мотивирани, и това е още по-голяма грешка да мислиш, че в един момент ще ти се прииска да го направиш“, каза Робинс.

Правилото на петте секунди

И така, след като случайно попада на телевизионна реклама с изображение на излитаща ракета, Робинс решава, че ще се изстреля от леглото още на следващия ден със същото удоволствие и решителност. Когато будилникът иззвънява, тя брои назад от пет точно както НАСА, когато изстрелва ракета.

Оказва се, че този метод действа.

Така тя започва да го прави на следващия ден и на по-следващия и скоро Робинс започва да отброява всяко действие, което всъщност не й се иска да предприеме. Само за пет секунди тя прави неща, за които не е имала желание и сили преди.

Скоро това се превръща в новото й правило. „Животът и по-специално бизнесът се състои в това да се принуждавате да правите нещата, които са неудобни, за да можете да постигнете резултатите, които искате“, казва Робинс. „Тайната е в това да не чакаш, докато ти се прииска“, допълва тя.

Значението на петте секунди

Изчислено е, че американците вземат около 35 000 решения на ден. И през повечето време тези решения се вземат несъзнателно. „Харесва ни да мислим, че вземаме решения въз основа на логиката, въз основа на това, което е най-добро за нашия бизнес“, казва Робинс. „Факт е, че 95 процента от решенията, които вземаме, се основават на начина, по който се чувстваме в момента“, допълва тя.

По-лошото е, че негативните емоции като страх, гняв и несигурност изглежда оказват силно влияние върху нашите решения. Изследванията показват, че има приблизително пет секунди от време между една мисъл, идея или интуиция и движението на мозъка да я подкрепи – или убие. „Оказва се, че в този прозорец от пет секунди, целият ви живот и бизнес, всичко се променя, ако се събудите и поемете контрола над този момент точно преди да вземете решение“, казва Робинс.

Какво казва науката за този метод?

И така, как един измамно прост хак създава такава драстична промяна? Ето как: Вместо да използва познатите защитни механизми, броенето назад от пет (5-4-3-2-1) принуждава мозъка ви да спре, да се съсредоточи и да се заеме с нещо друго. Вашият мозък вече не е отвлечен от страх, съмнение, гняв или друга силна емоция, която може да доведе до лоши решения.

Той също така стимулира префронталния кортекс, частта от мозъка, която е активна, когато променяте поведението си, когато научавате нещо ново или когато насочвате мислите си. „Така че вместо да позволите на мозъка ви да ви саботира, вие използвате техника за мета-познание, за да превключите предавките в ума ни и да направите промяната лесна“, обяснява Робинс.

Не само за работа

Правилото за петте секунди е полезно винаги, когато сте изправени пред решения. Трябва ли да натисна бутона за отлагане? Трябва ли да остана вкъщи и да гледам телевизия? Трябва ли да ям тази допълнителна поничка? Трябва ли да пропусна работната среща?

„В живота ще има неща, които ще ви се случат. И в бизнеса това е сигурно“, казва Робинс. „Играта, умението и магията в живота е да се увериш, че емоцията и чувствата ти не диктуват какво правиш“, допълва тя.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *