Израел предприел кратки нахлувания в Ливан, струпва военни части по границата (ВИДЕО)

Израел предприел кратки нахлувания в Ливан, струпва военни части по границата (ВИДЕО)

Израел предприе ограничени наземни нападения срещу „Хизбула“, като осъществи ограничения нахлувания на територията на Ливан. Това обаче не е пълномащабно нахлуване, като въпросът дали и кога такова е в плановете на Тел Авив остава отворен.

Израелски командоси са направили ограничени нахлувания на ливанска територия през последните дни. Според мнозина те са в подготовка на евентуална по-широка инвазия, насочена срещу Хизбула. Американски официални лица обаче уточняват, че подобна инвазия ще бъде ограничена. Израел планира по-малки, целенасочени нахлувания, обявиха те, говорейки при условие на анонимност, за да обсъдят дипломатическите преговори и докладите на разузнаването. Американските служители казаха, че са се опитвали да разубедят Израел от голяма сухопътна инвазия и вярват, че тези усилия са били продуктивни.

Кратките операции са потвърдени от седем израелски офицери и официални лица, заедно с един западен служител. Те са фокусирани върху събирането на разузнавателна информация за позициите на Хизбула близо до северната граница на Израел, както и върху идентифицирането на тунели на организацията и военна инфраструктура в подготовка за нападение срещу подкрепяната от Иран групировка от въздуха или земята, предава New York Times.

Нахлуванията следват месеци на подобни тайни мисии, в които израелските специални части за кратко преминаха в Ливан с цел разузнаване, но те са се увеличили по интензивност през последните дни, тъй като командирите са се подготвили за по-широка маневра, казаха трима от официалните лица.


Йоав Галант, министърът на отбраната на Израел, намекна, че Израел може да изпрати сухопътни войски в Ливан. В понеделник той каза на кметове от израелски градове по границата с Ливан, че „следващият етап от войната срещу Хизбула скоро ще започне“. В изявление, публикувано от неговия офис, Галант обяви, че следващата фаза ще „представлява важен фактор за промяна на ситуацията със сигурността“, позволявайки на десетките хиляди израелци, избягали от ракетния обстрел на Хизбула през последната година, да се завърнат в своите домове.

Американски служител заяви, че Израел е информирал САЩ за нападенията, които са в ход, и че Израел не е предоставил времеви план за по-мащабна операция. Друг западен служител, дипломат в Кайро, чиято страна е пряко ангажирана в усилията за деескалация, казва, че израелска наземна операция в Ливан е „неизбежна“. Дипломатът добавя, че Израел е споделил плановете си със САЩ и други западни съюзници и че операцията ще бъде „ограничена“.

Не е известно дали Израел е взел окончателно решение за по-широка операция. Израелската армия не коментира. От „Хизбула“ заявиха, че са готови да продължат да се бият дори след като голяма част от висшето командване, включително дългогодишният лидер Хасан Насрала, наскоро беше унищожено.


Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде Франс прес, като се позова на изявление на армията.

„Зоните на Метула, Мизгав Ам и Кфар Гилади, в Северен Израел, са обявени за закрита военна зона. Влизането в тази военна зона е забранено“, се казва в изявление на армията.

Новината идва на фона на информации, че Израел подготвя голяма сухопътна офанзива в Ливан и на фона на съобщението на Държавния департамент, че Израел е информирал Вашингтон, че извършва ограничени сухопътни операции в Ливан.

Същевременно ливански военен източник заяви за Франс прес, че ливанската армия препозиционира и прегрупира ливанските войски  по южната граница на Ливан. Според източник, цитиран от Ройтерс, израелските сили са се изтеглили на 5 километра от южната граница на Ливан.

Местният канал „Ал Манар“, свързан с „Хизбула“, съобщи за „ционистки артилерийски обстрел“ в близост до граничните селища Уазани, Хиам, Алма ал-Чаааб и Накура, а ливанската държавна информационна агенция  съобщи за „силен артилерийски обстрел срещу Уазани“, предаде Франс прес.  Тези села се намират срещу израелски населени места, обявени от израелската армия за закрита военна зона.

 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *