Израел ликвидира лидера на "Хизбула" Хасан Насрала (ВИДЕО)

Израел ликвидира лидера на "Хизбула" Хасан Насрала (ВИДЕО)

Лидерът на „Хизбула“ Сайед Хасан Насрала е бил убит, съобщиха израелските сили за отбрана (IDF).

В петък вечерта Израел нанесе удар по централния щаб на „Хизбула“ в ливанската столица Бейрут, целта е била да бъде ликвидиран лидерът ѝ Хасан Насрала. В изявлението се казва, че и други високопоставени членове на подкрепяната от Иран групировка са били убити, включително командирът на южния фронт на „Хизбула“. IDF твърди, че изтребители са извършили „целенасочен удар“ по централния щаб на „Хизбула“, който според тях е бил разположен „под земята, вграден под жилищна сграда в Бейрут“.

„В продължение на 32 години Хасан Насрала бе отговорен за убийството на много цивилни и войници, както и за планирането и извършването на хиляди терористични атаки срещу държавата Израел. Насрала беше основният човек, който вземаше решения и единственият одобряващ стратегическите решения, а понякога и тактически решения в организацията“, се посочва в прессъобщението. Атаката срещу бункера на Насрала в Бейрут бе извършена снощи и досега от ЦАХАЛ нямаше потвърждение за смъртта му, въпреки че съдбата му оставаше неизвестна – от израелското разузнаване твърдяха, че правят последни проверки.

Според ЦАХАЛ заедно с Насрала са били убити също Али Карки, командирът на Южния фронт на „Хизбула“, срещу когото имаше покушение преди няколко дни, и редица други висши командващи на групировката. Израелски медии също така пишат, че дъщерята на Хасан Насрала, Зейнаб, е била убита при въздушния удар.

Все още няма потвърждение на това съобщение от други официални източници нито от самата „Хизбула“. Източник, близък до групировката и пожелал анонимност, заяви само, че от миналата вечер е загубен контактът с Насрала.

Посолството на Иран в Ливан заяви, че израелският удар представлява опасна ескалация, променяща играта, която „ще донесе до наказание на извършителя“. Нападението бележи голяма ескалация на конфликта между Израел и тежко въоръжената групировка „Хизбула“, подкрепяна от Иран.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *