ИТН при президента: Най-разумният ход е експертно правителство с третия мандат

ИТН при президента: Най-разумният ход е експертно правителство с третия мандат

„Според нас най-разумният, практичен и верен ход на парламента е с третия мандат, ако вие прецените да го дадете на „Има такъв народ“ (ИТН), да се пристъпи към изработване на програма и съответно експертно правителство, което да изпълнява тази програма.“ Това каза Тошко Йорданов от ИТН по време на консултациите при президента Румен Радев за сформиране на редовен кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание.

От партията на Слави Трифонов направиха предложението за програмно експертно правителство, още преди да започнат разговорите при държавния глава. Румен Радев отново спомена проблема с много ниската избирателна активност, а Тошко Йорданов коментира, че вина за това имат само политиците, които са накарали българските граждани да се чувстват излъгани.

„Причината за това са политиците, не българските граждани. В миналия парламент българските граждани гласуваха за определени политически сили, които заявиха какво ще направят и месец по-късно направиха точно обратното. Избирателите си казаха – аз защо да гласувам, след като те ме лъжат месец след края на изборите. Тоест доверието трябва да се върне от политическите партии и това е по един единствен начин – да си спазват думата“, коментира Тошко Йорданов.

Румен Радев провежда днес последния кръг от разговори преди връчването на първия мандат. След срещата с ИТН той ще приеме и новата партия в парламента – „Величие“.

В понеделник държавният глава проведе консултации с първите три формации в 50-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще предложи правителство на малцинството. От ДПС дадоха знак, че ще подкрепят предложения от ГЕРБ кабинет. От ПП-ДБ са категорични, че остават в опозиция.

Във вторник Радев се срещна с четвъртата и петата партии в парламента –„Възраждане“ и БСП. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че няма да подкрепят нито правителство на ГЕРБ, нито на ДПС. Готови са обаче да работят в посока за обединяване на всички останали формации в коалиция „Анти ГЕРБ-ДПС“.

Депутатите от БСП също обявиха, че тяхната формация няма да подкрепи нито ГЕРБ, нито ДПС. Те виждат вариант за експертно правителство на националното спасение с третия мандат и са готови да частват в преговори с всички формации за такъв кабинет.

След последните консултации днес се очаква Румен Радев да обяви кога ще връчи първия мандат за съставяне на редовен кабинет в рамките на 50-ото НС. По закон първият мандат отива при първата политическа сила – ГЕРБ-СДС. Те имат 7 дни, за да го реализират. Ако не успеят, президентът връчва втория мандат на втората политическа формация – ДПС. Ако и те не успеят, държавният глава сам избира коя да е третата партия, на която да даде мандат.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *