Исторически музей – Асеновград спечели 100% финансиране по важен проект

Исторически музей – Асеновград спечели 100% финансиране по важен проект

Исторически музей (ИМ) – Асеновград спечели 100% финансиране от Министерство на културата (МК) по важен проект. Проектното предложение е одобрено и получи финансова подкрепа за цялата искана сума – в размер на 28 390 лв. – за реализиране на предвидените дейности по изпълнението му. Реалната работа по проекта вече започна и ще завърши до 30.06.24 г. Проектното предложение е с наименование: „Осигуряване на подходящи условия за съхранение, опазване и представяне на движимото културно наследство в постоянната експозиция на ИМ – Асеновград, представено в централната му сграда”, намираща се на пл. „Акад. Николай Хайтов” №1.

Проектът на музейната институция е трети пореден в посока осигуряване на достъпна и здравословна среда в трите експозиционни сгради. Основните цели на проектното предложение касаят пряко закрилата на културното наследство и прилагането на системни мерки, от страна ИМ – Асеновград, за осигуряване опазването му, в интерес на обществото. По проекта е планирано частичното обновяване на експозиционните пространства – монтиране на ново специализирано оборудване за витрините, в които са представени движимите културни ценности.

Важно за посетителите е да знаят, че в периода на реализиране на проектните дейности е добре да планират предварително своето посещение в ИМ – Асеновград. Желателно е да се информират предварително за дните, в които ще могат да посетят постоянната експозиция, разположена в централната сграда. Преди посещението си, всеки може да позвъни на тел.: 0331 6 22 50 или да потърси информация на Facebook страницата или в сайтовете на община Асеновград и на музея. В дните, в които централната експозиция ще бъде затворена, посетителите ще имат достъп само до антрето на сградата и ще могат да разгледат културното наследство чрез виртуална разходка.

Причиненото неудобство е свързано с реализирането на планираните дейности по проекта. Работното време на ИМ – Асеновград е без промяна: от понеделник до петък – от 08:30 ч. до 17:00 ч., а в събота и неделя – от 10:00 ч. до 16:00 ч. Посетителите могат да разгледат също Етнографска къща (на ул. „Станимака“ №34). Работното й време е: от понеделник до петък – от 08:30 ч. до 17:00 ч. Събота и неделя – почивни дни, като се осъществяват посещение само по предварителна заявка. Част от музейните сгради е и Старинно училище „Св. Георги“ (на ул. „Св. Георги“ №17). Работно време: от понеделник до петък – от 08:30 ч. до 17:00 ч. Събота и неделя – почивни дни, като посещения се осъществяват по предварителна заявка.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *