Иранският президент е загинал при катастрофата с хеликоптер

Иранският президент е загинал при катастрофата с хеликоптер

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външния си министър, съобщи иранската агенция Мехр, цитирана от Ройтерс.

По-рано бе съобщено, че спасителните екипи са достигнали до хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси. Ирански представител е заявил, че машината е изгоряла напълно при катастрофата, а надеждите Раиси да бъде намерен жив са малки. Държавната телевизия съобщи, че снимки от мястото на инцидента показват, че самолетът се е забил в планински връх, въпреки че няма официални данни за причината за катастрофата.

Иранският вицепрезидент Мохсен Мансури потвърди смъртта на президента Ебрахим, пише Ройтерс. Той написа това в социалната мрежа „Екс“.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, който притежава върховната власт с последна дума по външната политика и ядрената програма на Иран, по-рано се опита да успокои иранците, като заяви, че няма да има смущения в държавните дела.

Раиси е избран на президентския пост през 2021 г. Той разпореди затягането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда линия в ядрените преговори със световните сили.

Раиси и Абдолахиан вчера следобед се връщаха от среща с президента на съседен Азейрбайджан Илхам Алиев, когато хеликоптерът им изчезна от радарите в условията на гъста мъгла. Двамата бяха част от иранска делегация за откриването на язовир на границата с Азербайджан, построен  съвместно от двете страни.

След церемонията иранската делегация потегли обратно към Техеран с общо три хеликоптера. Само два от тях обаче се приземиха успешно, а машината, на която беше и президентът, се разби. Възникнаха спекулации дали причината за катастрофата е лошото време в района, технически проблем или дори саботаж. Иранските власти засега не са посочили официална причина за инцидента.

Тежките атмосферни условия направиха издирването на мястото на катастрофата изключително трудно през нощта. Отдалеченото, кално място, над което изчезна хеликоптерът, направи достъпа с автомобил невъзможен. Това принуди спасителните екипи да проведат издирването пеша, съобщиха местните медии. Иранските въздухоплавателни средства се смятат за остарели, а модернизацията им почти не напредва на фона на строгите международни санкции. Много от иранските летателни средства са закупени още преди Ислямската революция от 1979 г., когато страната поддържаше близки отношения със САЩ, пише БТА.

Съгласно иранската конституция, въпреки титлата президент, Раиси беше номер две във властовата йерархия в страната, тъй като Хаменей се смята за де факто държавен глава и неговата дума е последна по стратегически въпроси. Хаменей е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *