И 50-ият парламент тръгна с фалстарт: Депутатите не избраха председател на НС

И 50-ият парламент тръгна с фалстарт: Депутатите не избраха председател на НС

Депутатите отново не могат да изберат председател на Народното събрание. Кандидатурите са четири – на Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, на Петър Петров от „Възраждане“, на Силви Кирилов от „Има такъв народ“ и на Юлияна Матеева от „Възраждане“. Нито една от кандидатурите обаче не може да събере необходимата подкрепа.

След като процедурата по избор на председател на парламента стартира, Тошко Йорданов от ИТН предложи двамата кандидати получили най-много гласове да отидат на балотаж и да се приеме кандидатурата на този, който е събрал подкрепата на повече от половината гласове от присъстващите народни представители. Предложението не се прие, тъй като получи подкрепа само от „Възраждане“, ИТН и „Величие“.

Асен Василев поясни, че по процедура и без това са нужни 121 гласа за избор на председател на Народното събрание и предложението е безпредметно. След това парламентът прие процедурните правила за избор на председател. Според тях кандидати могат да бъдат предлагани от представените в парламента партии и коалиции и от народни представители.

Гласуването е явно чрез компютризираната система, по азбучен ред. Избран е кандидатът, получил повече от 50% от гласовете на народните представители. Ако няма такъв, се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати с най-много гласове.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *